תופעת הגזים בתינוקות רכים

מרבית התינוקות סובלים בחודשים הראשונים לחייהם מגזים, או בשפה המקצועית “קוליק”. תינוקות נולדים עם מערכת עיכול שאינה בשלה. ברחם התזונה של העובר מועברת אליו דרך חבל התבור לאחר שהאוכל עבר את הסינון בין אוכל מזין לבין פסולת לא רצויה. אזי, מערכת העיכול אינה נדרשת להוציא פסולת בצואה. כשתינוק מגיח לאויר העולם, הדברים משתנים. לראשונה הוא מקבל הזנה דרך הפה ואז מערכת העיכול מתחילה לפרק את האוכל- מה שמזין נשאר ופסולת מיותרת יוצאת בצואה. כיוון שמערכת העיכול עדיין לא בשלה, תינוקות רבים סובלים מכאבי בטן, התכווצויות, וקושי בעשיית צואה. בנוסף, גם עבודה עם מערכת הנשימה אינה בשלה עדיין והתינוק מתקשה לפעמים לסנכרן בין הנשימה לבין האוכל, מה שגורם לגזים להיכנס לגוף.

גזים הינם תופעה חולפת

עם כל הסבל והקושי של התינוק ושל ההורים שלעיתים מוצאים עצמם חסרי אונים להתמודד עם המצב, חשוב לזכור שגזים הינם תופעה חולפת. רב התינוקות סובלים מגזים החל מגיל ממש קטן (אפילו תינוקות בני 10 ימים) ועד גיל 4 חודשים. אולם חלק מהתינוקות סובלים אפילו עד גיל חצי שנה. בנוסף, ראוי לציין כי הגזים אינם מסוכנים לתינוק מבחינה בריאותית ואינם פוגעים בהתפתחות התקינה שלו.

כיצד תדעו שהתינוק סובל מגזים?

הרופאים מגדירים תינוק הסובל מגזים כמי שבוכה לפחות שלוש שעות ביום, לפחות שלושה ימים בשבוע לתקופה של לפחות שלושה שבועות, הרי שמניחים שמדובר בגזים. בעקרון, אם התינוק חש בטוב לאורך רב היום, חיוני, אכל מספיק, הטיטול שלו נקי, לא קר או חם לו, הוא מקבל חום ואהבה ועטוף בזרועות הוריו, אך עדיין צורח מבכי ונראה כאוב סביר כי בגיל הזה מדובר בגזים. בדרך-כלל גם נבחין בבטן קשה, התכווצויות של הבטן, וקירוב הרגליים לכיוון הבטן באי נוחות בקרב תינוקות בוגרים יותר ומפותחים יותר מוטורית.

יחד עם זאת, הורים מתקשים, ובצדק, לתת לתינוקם לסבול כל-כך הרבה, ללא יכולת להגיש לו עזרה והקלה על הכאב. אז נשאלת השאלה…

כיצד ניתן להקל על התינוק מכאבי הגזים?

.1  כדור פיזיו- תינוקות רכים מורגלים לתנועה מהרחם. כשהם נישאים בידי אחד ההורים בתנועה על הכדור, קפיצות עדינות או תזוזה מצד לצד, זה נותן להם ביטחון ומרגיע אותם.

• מנשא בד- התינוק מעורסל בתנוחת עובר וחש הכי קרוב לאמא. הוא שומע את פעימות ליבה, מריח את גופה ושומע את קולה ומרגיש הכי קרוב לרחם שאפשר. העיטוף במנשא מגדיר לואת גבולות גופו והוא מרגיש ביטחון ואהבה. כשהוא במנשא תרגישי חופשי לרקוד איתו ולהתנועע במרחב. התנועה מרגיעה ונותנת ביטחון.
  • מנחים שונים- תינוקות שונים זה מזה ולכן זה עיניין של ניסוי ותהייה. בעת התקף גזים נסי לשנות לתינוקך מנחים עד שתגיעי למנח שהכי מקל עליו. רבים מהתינוקות אוהבים את מנח העירסול הקדמי, חשוב לשים לב שגבו של התינוק מקומר ולא ישר ורגליו מכופולות לכיוון הבטן כך שיש לחץ על הבטן, על מנת שהגזים יצאו. גם מנח ה” נמר על עץ” אהוב על תינוקות הסובלים מגזים כי ידך לוחצת להם על הבטן ומסייעת להם לשחרר גזים. זכרי שהתנועה מרגיעה אז תרגישי חופשי לשים מוסיקה ולרקוד איתו במנח הזה.
  • צלילים, מוסיקה וקול- תינוקות רגילים לשמוע את קולה של אימם כבר מהרחם. זה נותן להם ביטחון שהם עטופים ואמא מכילה את כאבם, גם אם לא באופן פיזי, זה משפיע עליהם מאד מבחינה נפשית. גם צלילים רגועים או מוסיקה מאד מרגיעים את התינוק. מחקרים מראים שתינוקות אוהבים במיוחד מוסיקה ששמעו ברחם אימם- הגוף והנפש זוכרים וזה נותן להם ביטחון.
  • עיסוי בטן בדגש על עזרה ראשונה לגזים- עיסוי יכול מאד להקל, אך חשוב להתמיד לפחות 3 פעמים ביום.
  • ליקצ’יק- לחברת ד”ר קיי יש טיפות טבעיות שמיוצרות מצמח הליקופידיום הידוע כמסייע למערכת העיכול. את הטיפות חשוב לתת מספר פעמים ביום כי חשובה החזרתיות ועד 10 פעמים ביממה. ניתן להשיג את הטיפות במגוון נקודות מכירה בכל הארץ וגם באתר שלנו.
    קישור למוצר ליקצ'יק
    כותבת המאמר: ענבר בן הרוש, מלווה התפתחותית לתינוקות.