מאת: אביגל שעובי
אין בכתוב משום התוויה רפואית או החלפת ייעוץ של רופא. בכל בעיה רפואית יש לקבל חוות דעת רפואית.
הרפואה הסינית
הבסיס להבנת גישת הרפואה הסינית טמון בהבנה שהיא בנויה כמכלול, כל האיברים והאנרגיות קשורים אחד לשני ומשפיעים אחד על השני, חמשת האלמנטים, יין ויאנג, צ’י ודם, כולם קשורים אחד לשני ומשפיעים אחד על השני. במידה ותהיה פגיעה באחד מהם כולם מושפעים, במידה ולא נטפל באיבר או באנרגיה הפגועה במהירות המצב עלול להחמיר והפתולוגיות שניתקל בהן יהיו עמוקות יותר ומורכבות יותר לטיפול וכן משך הטיפול ארוך יותר.
דמיינו בניין בן שלוש קומות, בו חיות משפחות המכירות אחת את השנייה, עוזרות אחת לשנייה ותלויות אחת בשנייה על מנת לשמר אורח חיים תקין גם של המשפחות וגם של הבניין. עכשיו דמיינו מה קורה אם אחת המשפחות מזניחה את תפקידה בפינוי האשפה, ייתכן ושאר המשפחות יעשו את התפקיד הזה למשך זמן כלשהו אבל בסופו של דבר יש להן אחריות נוספת ומה שיקרה הוא שהאשפה תיערם, תיצור קושי למעבר, תסריח ואז גם כל השכנים יתעצבנו ויתחילו ריבים וככל שהמצב ימשיך, הבניין יהיה מוזנח יותר ויותר המשפחות יפסיקו לתקשר אחת עם השנייה, כל אחד ידאג לעצמו, אבל מה שיקרה בסופו של דבר הוא שהבניין יקרוס. ללא תקשורת, שיתוף פעולה ומערכת יחסים בין כל הדרים בבניין, הבניין לא ישרוד.
בזמן ההיריון הגוף עובר המון שינויים, נפח הדם גדל, שריר הלב מתעבה, בחילות, הקאות, עליה במשקל, הקיבה נדחקת למעלה על ידי הרחם הגדל, טחורים, עצירויות, עייפות גדולה, כאבים ומיחושים שונים בגוף כל אלו הם מנת חלקם של רוב ההריונות. וכאשר גוף אישה שבמשך שנים היה רגיל להתנהל בצורה מסוימת פתאום נתקל במצבים חדשים שממש משנים את צורתו גם מבפנים וגם מבחוץ יהיו לכך השלכות.
אחד הסמלים המזוהים ביותר עם הרפואה הסינית הוא היין והיאנג, המסמלים כל כך הרבה דברים ביקום ולדיון זה אנו נקביל אותם לצ’י ודם. הצ’י – האנרגיה תהיה היאנג, ואילו הדם – החומר יהיה היין. הם אינם יכולים להתקיים אחד ללא השני. נדבך נוסף שחשוב להכיר בהקשר לרגש הוא ההתייחסות הסינית לנפש. הנפש שוכנת בלב האדם, הלב נחשב לקיסר בגופנו, והוא השולט בדם ובנפש. ללא דם וללא צ’י, הקיסר לא יוכל למלא את תפקידו כשולט בנפש והנפש תיפגע, ואחת מצורות הפגיעה היא דיכאון התלוי בחומרת המחסור של צ’י ודם בגוף.
חשוב להבין, כי לא משנה האם הייתה לידה טבעית ללא איבוד דם רב או ארוכה המביאה להתשת הגוף או ניתוח קיסרי אשר בהכרח גובה מחיר גבוה יותר מגוף האישה. בזמן הלידה, בכל לידה, מאבדים צ’י ודם, נוסיף לכך את הלילות ללא השינה, הסתגלות לטיפול בתינוק החדש, תזונה לא מתאימה לאם (בואו נודה על האמת שלרוב המזון מסתכם בלחטוף עוגה ונשנושים כשאנחנו מרגישות את הבטן נדבקת לגב), מחסור בתמיכה פיזית ורגשית, הזמן הארוך בו היולדת נשארת לבד עם התינוק ונגיע למצב בו המחסור רק יגדל, כדור שלג.
אילו תופעות נראה כתוצאה מדיכאון לאחר לידה?
- מחסור בשעות שינה ועייפות מצטברת.
- הנקה – מחסור בחלב גודש.
- יציאות – עצירות, פיסורה, טחורים יכולה להיגרם ממספר גורמים:
- במידה ואזור הפרינאום כואב: מהלידה, תפרים, טחורים, או פיסורה, האשה יכולה להתאפק מהפחד שיכאב ואז תהיה עצירות מכנית.
- מחסור בנוזלים – האישה לא שותה מספיק.
- תזונה לא מתאימה – ללא מספיק סיבים ולא מגוונת.
- ניתוח קיסרי – כל ניתוח באזור הבטן יכול להאט את פעילות המעיים, גם ניתוח קיסרי.
- מחסור בתנועה של היולדת. (ספורט, לזוז).
- טחורים –עוד מתקופת ההיריון או לאחר לחיצות לא נכונות בלידה.
- פיסורה – קרע בשריר פי הטבעת, כואב ומדמם. יובש ברמת הרירית והשריר בגלל חוסר הזנה של צ’י ודם.
- כאבים באזור הנרתיק והפרינאום.
- אנמיה.
- נשירת שיער.
- הזעות לילה.
- בריחת שתן.
- תסמונת התעלה הקרפלית.
- ירידה בחשק המיני.
- דיכאון לאחר לידה – הוא בדרך כלל התוצאה של תהליך לא קצר. איבוד צ’י ודם בלידה , יביא לחוסר הזנה עמוק. מחסור זה יביא בסופו של דבר לפגיעה ב SHEN – הנפש, ולחוסר עיגון שלה. מחסור בצ’י, דם, וחוסר תנועה יפגעו לבסוף ב SHEN השוכנת בלב משמע דיכאון ברמות שונות.
בעצם מבחינה סינית תהליך התפתחות הדיכאון לאחר לידה, מגיע בעקבות התשת הגוף ואיבוד דם וצ’י. במהלך הלידה נוצר חסר בדם וצ’י והיות והנפש שלנו שוכנת בלב ובמידה ויש חסר גדול נוצר מצב של ריק וחוסר בלב לאור כך הנפש לא יכולה לשכון בלב ובעצם אין לה היכן להיות נוכחת, ומצב זה גורם בין היתר לחרדה ולדיכאון. ניתן לראות כי הפגיעה בגוף והדיכאון הם מעין כדור שלג, הם יתחילו בסימנים קטנים וסימפטומים שהיולדת לרוב תבטל במשפט “זה לא כל כך נורא” או “זה יעבור” ולאט לאט יתעצמו עד שיהפכו לדיכאון של ממש. איבוד הדם, הכאבים בגוף, חולשה, חוסר בהירות במחשבה, התפרצויות זעם, כל אלו מחברים ומהדקים בין הסימפטומים המערביים לאנרגטיקה הסינית.
המלצות ודרכים לטיפול לדיכאון לאחר לידה
- זיהוי מוקדם מציל חיים היא לא סיסמא ריקה מתוכן, כל אדם הנמצא בסביבת יולדת בין אם זה איש מקצוע או בן משפחה, צריך להכיר את הסימנים לדיכאון לאחר לידה, ובמידה והוא חושדת כי יש סיכון אצל אותה היולדת להאיר את תשומת ליבה והקרובים עליה על מנת שתוכל להיות מטופלת בהקדם. יש להוציא את הדיכאון מהחושך אל האור ולנרמל את השיח היומי בדיון עליו.
- מבחינת הרפואה הסינית אנו נבחר לרוב בגישת טיפול לחיזוק, בניה והנעה של צ’י ודם. וייתכן שיש צורך בטיפולים אינטנסיביים יותר מבחינת פרקי הזמן בין טיפול לטיפול. בנוסף קיימת האפשרות להשתמש בנוסף לדיקור עצמו בפורמולות מצמחי מרפא שיתמכו ביולדת בין הטיפולים עם אותה המטרה, לחזק, לבנות ולהניע צ’י ודם.
- תזונה היא חלק מהותי במשוואה, מזון מבושל, חם ומזין חייב להיות מובנה בתהליך ההתאוששות של היולדת, לא ל”לחטוף” או “ליישר” עוגה עוגיות שוקולד, אלא להתכונן מראש לתקופת משכב הלידה, להכין מזון מבושל במנות במקפיא על מנת לאפשר זמינות של ארוחות טובות בריאות ומזינות לאורך כל היום.
- קהילות קטנות של אימהות לאחר לידה, אפילו בעודן בהריון, מעגלים קטנים של כוח, נשים היכולות לתמוך אחת בשנייה וקהילה שתומכת ומקיפה את היולדת. כאשר היולדת מוקפת בנשים שעברו את אותה החוויה או לפחות דומה לה יש תחושה של קרבה והבדידות או העצב ממלאים פחות את הלב. לא סתם נאמר בפולקלור “דרוש כפר לגדל תינוק אחד”
- טיפול במגע כגון עיסויים למיניהם, חיבוקים עוזרים לחיבור הגוף והנפש והפרשת אוקסיטוצין “הורמון האהבה” אשר גורם לנו להרגיש טוב יותר ואהובים יותר והחיבור עם התינוק יגבר ויתבסס.
- לבקש עזרה, אם את היולדת ואת מרגישה שמשהו לא תקין אצלך “את לא עצמך” העלי את הרגשתך בקול, אל תחשבי שזה יעבור ויהיה בסדר כי הסטטיסטיקה נגדך.
אביגל שעובי,
מטפלת ברפואה סינית עתיקה, בוגרת הפקולטה לחקלאות ברחובות.
דולה ומדריכת הכנה ללידה
המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.