תופעות הלוואי האפשריות בחיסונים, מתי אסור לתת חיסון? ובאילו מצבים דווקא אין צורך להימנע ממנו? כל מה שרצית לדעת על חיסונים והסיכון בהם.
משרד הבריאות ממליץ על מתן חיסונים לילדים נגד 14 מחלות זיהומיות. כל החיסונים הללו כלולים בסל הבריאות וניתנים בשגרה לתינוקות וילדים בטיפות החלב ובבתי הספר. בישראל אין חוק המחייב הורים לחסן את ילדיהם אך שיעור המתחסנים הארצי הוא גבוה ועומד על 90%-97%. באוכלוסיות מסוימות בישראל שיעור המתחסנים נמוך יותר וזה מכיוון שההורים מחלטים לא לחסן ממניעים שונים כמו סיבות אידיאולוגיות או דתיות, חשש מתופעות הלוואי, חוסר ודאות על בטיחות החיסונים ועוד.
תופעות לוואי בחיסונים
מתן חיסון עלול לגרום לתופעות לוואי שונות, לעיתים קלות ולעיתים קצת יותר קשות. תופעות הלוואי הקלות מתבטאות לעיתים בחום, הרגשה כללית לא טובה, נפיחות ואודם במקום החיסון וכו’. תופעות אלה חולפות לרוב לאחר ימים בודדים. במקרים נדירים יותר עלולות להופיע תופעות לוואי קשות יותר כמו אלרגיה חמורה, פרכוסים, איבוד הכרה, נכות ועוד.
משרד הבריאות העולמי מסווג את הגורמים לתופעות הלוואי לארבע קבוצות:
- תופעות לוואי שמקורן בבעיה באחסון לקוי של מנות חיסון וליקוי במתן החיסון.
- תופעות לוואי שמקורן בחיסון או רכיביו.
- תופעות לוואי המתרחשות באופן מקרי.
- תופעות לוואי שמקורן לא ידוע.
רבים מבקשים לבחון את הקשר בין תופעות הלוואי לחיסונים ולכן ישנה חשיבות רבה לדיווח לרשויות המדינה על תופעות לוואי המופיעות לאחר חיסון בכדי שיהווה כלי למחקרים נוספים. נכון להיום אין מערכת המאפשרת לציבור הרחב לצפות בנתונים על תופעות בלתי רצויות המופיעות בסמוך למתן החיסון. ישנם מצבים בהם יש צורך להימנע ממתן חיסון, מצבים בהם הגוף חלש ולא יוכל להתמודד עם החיסון בצורה הטובה ביותר. יש להקפיד להגיע ליום החיסון בבריאות שלמה.
מתי אין לתת חיסונים?
- מחלת חם – יש לדחות את החיסון עד להחלמה. אין צורך להמתין תקופה כלשהי לאחר ההחלמה.
- במקרה של תגובה אלרגית חמורה לאותו חיסון, או כל תגובה חמורה אחרת.
- יש להמנע מחיסונים מוחלשים במקרים של ליקוי במערכת החיסון.
מצבים בהם אין צורך להמנע מחיסון
(בחלק מהמצבים המחמירים ישקלו לדחות את החיסון בכל מקרה)
- בזמן מחלה קלה ללא חם.
- חשיפה למחלה מדבקת.
- לאחר טיפול באנטיביוטיקה או בסטרואידים.
- לפני ניתוח או בזמן החלמה מניתוח.
- במידה והילוד פג או נולד במשקל נמוך.
- בזמן הנקה.
- כאשר יש מחלה כרונית של הלב, הראות או הכליות.
- כאשר ישנה פגיעה קבועה במערכת העצבים.
- אלרגיות של בני המשפחה.
- קרובת משפחה בהריון.
לסיכום,
לחיסונים תופעות לוואי רבות ושונות אך לא כל אדם חווה אותם. יש לשים לב כי ביום החיסון מרגישים טוב ובמידה וחווים תופעות לוואי יש לדווח זאת לרופא המטפל. תמיד נמליץ לקרוא וללמוד על החיסונים הקרבים ולהיות מודעים לתופעות הלוואי העלולות להופיע.
קראו עוד על חיזוק מערכת החיסון לילדים >