לחץ וחרדה אצל ילדים - איך מתמודדים?

לחץ וחרדה הם ביטויים פסיכולוגיים או פיזיולוגיים לתחושה של אי שקט, הנגרמים בשל מתח ודאגה מסכנות ואיומים, ממשיים או דמיוניים. חרדות שונות נובעות לעיתים מפחדים טבעיים המלווים את שלבי התפתחותם ולכן הם עשויות לחלוף עם הגיל אבל חשוב לשים לב שלא מתפתחת חרדה ממשית שעלולה לפגוע בתפקודו של הילד.

בשונה ממבוגרים, ילדים נוטים לפרש דברים כאלה ואחרים בצורה רגשית הרבה יותר. הם אינם מבינים תמיד את משמעות הדבר או הרגש שהם חווים ולא בהכרח יכולים לבטא במילים ולספר לכם את מה שהם מרגישים באותו הרגע. בתור הורים, עליכם לזהות את התנהגותו של הילד ולהבין האם מדובר ברגשות בריאים וטבעיים או שהוא חווה לחץ מסוים הנובע מחרדה.

לחץ וחרדה אצל ילדים - איך מתמודדים?
לחץ וחרדה אצל ילדים – איך מתמודדים?

לחץ הוא לא בהכרח שלילי

חשוב לזכור כי לא כל לחץ או פחד שחווים ילדיכם הם שליליים. פחד מחושך או מרעשים חריגים זה דבר טבעי לחלוטין אשר יחלוף עם הגיל. נסו לשים לב למקרים חריגים כמו אי הסכמה לישון בחדר לבד או לחלופין חוסר רצון לישון אצל חברים, או למשל סירוב ללכת לבית הספר או לטיולים. גם שאלות רבות על המצב ועל העתיד עשויות להעיד על חרדה ובכלל היצמדות יתר אליכם היא סימפטום שכדאי לבדוק אם נובע חרדה באמת. (למידע נוסף על ביעותי שינה )

כמו כן, לפעמים לחץ או חרדה לא מופיעים בהתנהגויות ספציפיות אלא בתחושות שהילד מרגיש או במצב רוח ירוד במיוחד. סימנים של עצבנות יתר, כעס, ייאוש ודאגה הם בהחלט מהווים סיבה לקחת את הילד לייעוץ ולהבין מה גורם לכך. בנוסף, גם תסמינים גופניים כמו קוצר נשימה ודופק מואץ הם נורה אדומה שעליכם להתייחס אליה בהקדם אפשרי.

חשוב לזכור שעליכם להיות קשובים לילד שלכם ולנסות לתת לו מרחב בטוח ואוהב, אך לא מגונן מדי, כבר בשלבי התפחותו הראשונים. נסו למנוע את הדאגות והפחדים הלא בריאים שעלולים לתקוף אותו כבר שהם מופיעים תוך הרגעה והסברה סבלנית של המצב הקיים, כך שלא יפתח תיאורית בדמיונו המפותח של העתיד לקרות.

לסיכום, עד שהילדים שלכם גדלים, מתבגרים ולומדים לנתח את הרגשות שלהם לבד, חשוב שתהיו לצידם בכל שלב ותזהו התנהגויות ומצבי רוח חריגים שעשויים להופיע אצלם. בכל מקרה, תמיד כדאי להתייעץ בעצמכם עם בעל מקצוע שיעזור לכם להתמודד איתם ובעיקר לעזור להם לעבור את החוויה הלא נעימה מבלי ליצור חרדות שיחזרו על עצמן בעתיד. אם גם זה לא עוזר, קחו את הילד לפסיכולוג ילדים מומחה שילווה אותו עד שיצליח להתגבר על הלחצים והחרדות בעצמו.