עצירות אצל תינוקות – גורמים ודרכי הקלה

עצירות אצל תינוקות

 עצירות אצל תינוקות היא הפרעה נפוצה ויכולה להיגרם הן מגורם פיזי והן מגורם רגשי. במאמר זה אפרט את הגורמים האפשריים לעצירות בגילאים קטנים וכיצד ניתן יהיה למנוע ולטפל בה. עצירות אצל תינוקות יונקים, כמו גם תינוקות הניזונים מתמ”ל, יכולה להופיע מסיבות שונות, ולגרום לחוסר נוחות.

ראשית, כיצד נזהה עצירות אצל תינוקות?

מערכת העיכול של התינוקות הינה מערכת צעירה ורגישה אשר מושפעת בקלות מכל מיני גורמים. תדירות היציאות משתנה בין תינוק לתינוק וההבדל המשמעותי הוא בין תינוקות הניזונים מחלב אם לבין תינוקות הניזונים מתחליפי חלב אם. עצירות בתינוקות יונקים היא נדירה יותר, אך במקרים מסוימים גם תינוקות יונקים עשויים לסבול מכך. חשוב לשים לב לצואה קשה או כאבים במתן צואה, מה שעלול להצביע על עצירות. תדירות היציאות של תינוקות יונקים יכולה לנוע החל מעשר יציאות ביום לבין יציאה אחת בעשרה ימים וגם בתדירות נמוכה שכזו היציאה רכה ורגילה ולרוב אינם סובלים מכך.

תינוקות הניזונים מתחליפי חלב אם נוטים לסבול יותר מעצירות וזאת לרוב בעקבות חוסר התאמת הפורמולה למערכת העיכול של התינוק. לרוב אין סיבה להילחץ מתדירות היציאות, אך לשים דגש ולהיות ערניים כאשר הצואה קשה וכואבת עבור התינוק. כאשר תינוקות סובלים מעצירות יש קושי במתן צואה המתבטאת במיעוט יציאות, כאבים בעת מתן צואה, גזים ובאופן כללי כאבי בטן והצואה תהיה קשה מהרגיל. לרוב יסבלו מבטן נפוחה ורגישה למגע, יפגינו חוסר שקט, רגישות ונטייה לבכי.

מה גורם לעצירות אצל תינוקות?

שינוי בתזונה


שינויים בהרגלי התזונה של ילדך יכולים לבוא לידי ביטוי בצואה קשה יותר ובכאבים בעת מתן צואה. בסביבות גיל שישה חודשים מתחילים שינויים תזונתיים כגון: מעבר מהנקה לתמ”ל, מעבר למוצקים וטעימות, חשיפה למאכלים חדשים כו’. כל השינויים הללו עשויים לגרום לעצירות. סיבה נוספת לעצירות היא נטילה של תוספת ברזל. ככל שהילד גדל כך הגורמים  להופעת עצירות גדלים החל מתזונה דלה בסיבים תזונתיים עד לשתייה לא מספקת.

הקשר בין מצב רגשי לעצירות


עצירות יכולה להופיע גם בעקבות תקופות בעלות התמודדות רגשית כמו גמילה מחיתולים, כניסה למסגרת חדשה, שינויים הרגלי התאפקות ונוחות וכו’. בנוסף, העצירות יכולה להיגרם בגלל תחושת גועל או פחד משירותים ציבוריים או כל גורם רגשי המצריך את הילד להתאפק.


יש להבין כי מדובר במעגל- כאשר הילד מתאפק בעקבות גורם רגשי, היציאה נעשית קשה יותר וכואבת יותר, דבר שיגרום לו להימנע ולנסות להתאפק יותר וכבר נעשית בעיה פיזית.

כיצד נוכל למנוע גורם רגשי שכזה?


בזמן גמילה מחיתולים ואחריה יש לחנך את הילד להרגלי יציאה קבועים יזומים- לאחר כל ארוחה ובזמנים קבועים. חשוב לתת לו את הזמן שלו, לא למהר ולרדוף אחריו מכיוון שלפעמים הגוף צריך להכין את עצמו ליציאה. חשוב לתמוך בילד לאורך כל הדרך עם חיזוקים חיוביים ועידוד ולא לערב כעס ועונשים סביב הנושא.

כיצד נוכל להקל על עצירות אצל תינוקות?

מומלץ לשלב כמה טכניקות טבעיות שיכולות לתמוך בהקלה על העצירות אצל התינוק:

  • עיסוי בטן עדין: ניתן לבצע עיסוי בעדינות עם כיוון השעון באזור הבטן של התינוק. זה עוזר להניע את המעיים ותומך בהקלה על התחושה הכבדה.
  • שינוי תנוחות: עיסוי רגליים ותנועות עדינות של קיפול הרגליים לחזה יכולות לעזור לזרז את היציאות.
  • תוספי תזונה טבעיים: שימוש בתוספי תזונה שיכולים לעזור להקלה על העצירות.

טיפול טבעי בעצירות אצל תינוקות

מומלץ לטפל בעצירות עם תמציות צמחים מותאמות לטיפול בעצירות תינוקות.

עד מתי יש להמשיך בטיפול?

יש להמשיך בטיפול עד להגעה ליציאה רכה ויומיומית. עצירות אצל תינוק בן שבועיים או מבוגר יותר צריכה להיות מנוטרת בצורה רציפה כדי להבטיח פתרון. חשוב להוריד את תדירות הטיפול בהדרגה. נמליץ להשתמש לפי הצורך.

 

המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.

 

קטגוריות משוייכות:

ילדים

תגיות משוייכות:

עצירות ילדים

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך