גזים אצל תינוקות

גזים אצל תינוקות

מרבית התינוקות סובלים בחודשים הראשונים לחייהם מגזים, או בשפה המקצועית “קוליק”.

תינוקות נולדים עם מערכת עיכול שאינה בשלה. ברחם התזונה של העובר מועברת אליו דרך חבל הטבור לאחר שהאוכל עבר את הסינון בין אוכל מזין לבין פסולת לא רצויה. אזי, מערכת העיכול אינה נדרשת להוציא פסולת בצואה. כשתינוק מגיח לאויר העולם, הדברים משתנים. לראשונה הוא מקבל הזנה דרך הפה ואז מערכת העיכול מתחילה לפרק את האוכל – מה שמזין נשאר ופסולת מיותרת יוצאת בצואה. כיוון שמערכת העיכול עדיין לא בשלה, תינוקות רבים סובלים מכאבי בטן, התכווצויות, וקושי בעשיית צואה. בנוסף, גם מערכת הנשימה אינה בשלה עדיין והתינוק מתקשה לפעמים לסנכרן בין הנשימה לבין האוכל, מה שגורם לגזים להיכנס לגוף. 

איך מזהים גזים אצל תינוקות?

הרופאים מגדירים תינוק הסובל מגזים כמי שבוכה לפחות שלוש שעות ביום, לפחות שלושה ימים בשבוע לתקופה של לפחות שלושה שבועות. בעקרון, אם התינוק חש בטוב לאורך רב היום, חיוני, אכל מספיק, הטיטול שלו נקי, לא קר או חם לו, הוא מקבל חום ואהבה ועטוף בזרועות הוריו, אך עדיין צורח מבכי ונראה כאוב סביר כי בגיל הזה מדובר בגזים. בדרך-כלל גם נבחין בבטן קשה, התכווצויות של הבטן, וקירוב הרגליים לכיוון הבטן באי נוחות בקרב תינוקות בוגרים יותר ומפותחים יותר מוטורית. לרוב יופיעו הגזים בשעות קבועות במהלך היום, פעמים רבות יתגברו בשעות הערב והלילה. חשוב לציין שגזים יכולים לעיתים לנבוע גם מעצירות אצל תינוקות, כאשר תהליך עשיית הצואה קשה ואיטי. במקרים אלו, ניתן לשים לב לא רק לבטן נפוחה ולגזים, אלא גם להיעדר יציאות סדירות או לצואה קשה מהרגיל.

מתי מתחילים גזים אצל תינוקות?

גזים אצל תינוקות הם תופעה נפוצה שמתחילה בדרך כלל בסביבות גיל שבועיים עד שלושה לאחר הלידה, אך לעיתים יכולה להופיע מעט מוקדם יותר או מאוחר יותר. שלב זה קשור להתפתחות מערכת העיכול של התינוק, שעדיין אינה בשלה במלואה. ברוב המקרים, גזים נמשכים עד גיל שלושה עד ארבעה חודשים, כאשר מערכת העיכול לומדת לעבד את המזון בצורה יעילה יותר. חשוב לזכור שכל תינוק הוא ייחודי, ולכן הזמן שבו יתחילו הגזים ועוצמתם יכולים להשתנות.

איך להקל על גזים אצל תינוקות?

כדי להקל על התינוק מכאבי בטן הנוסעים מגזים אנחנו צריכים להבין איך לשחרר גזים לתינוק. הנה כמה טכניקות שכדאי לנסות:

כדור פיזיו – תינוקות רכים מורגלים לתנועה מהרחם. כשהם נישאים בידי אחד ההורים בתנועה על הכדור, קפיצות עדינות או תזוזה מצד לצד, זה נותן להם ביטחון ומרגיע אותם.

מנשא בד – התינוק מעורסל בתנוחת עובר וחש הכי קרוב לאמא. הוא שומע את פעימות ליבה, מריח את גופה ושומע את קולה ומרגיש הכי קרוב לרחם שאפשר. העיטוף במנשא מגדיר לו את גבולות גופו והוא מרגיש ביטחון ואהבה. כשהוא במנשא תרגישי חופשי לרקוד איתו ולהתנועע במרחב. התנועה מרגיעה ונותנת ביטחון.

מנחים שונים – תינוקות שונים זה מזה ולכן זה עניין של ניסוי וטעיה. בעת התקף גזים נסי לשנות לתינוקך מנחים עד שתגיעי למנח שהכי מקל עליו. רבים מהתינוקות אוהבים את מנח הערסול הקדמי, חשוב לשים לב שגבו של התינוק מקומר ולא ישר ורגליו מקופלות לכיוון הבטן כך שיש לחץ על הבטן, על מנת שהגזים יצאו. גם מנח “נמר על עץ” אהוב על תינוקות הסובלים מגזים כי ידך לוחצת להם על הבטן ומסייעת להם לשחרר גזים. זכרי שהתנועה מרגיעה אז תרגישי חופשי לשים מוסיקה ולרקוד איתו במנח הזה.

צלילים, מוסיקה וקול – תינוקות רגילים לשמוע את קולה של אימם כבר מהרחם. זה נותן להם ביטחון שהם עטופים ואמא מכילה את כאבם, גם אם לא באופן פיזי, זה משפיע עליהם מאד מבחינה נפשית. גם צלילים רגועים או מוסיקה מאד מרגיעים את התינוק. מחקרים מראים שתינוקות אוהבים במיוחד מוסיקה ששמעו ברחם אימם- הגוף והנפש זוכרים וזה נותן להם ביטחון.

עיסוי בטן בדגש על עזרה ראשונה לגזים- עיסוי יכול מאד להקל, אך חשוב להתמיד לפחות 3 פעמים ביום.

שימוש בתוספי תזונה ייעודים – ישנן תמציות צמחים ייחודיות שיכולות להקל מאוד על תופעת הגזים. חלקן גם מותאמות במיוחד לשעות היום ובנפרד לשעות הלילה, כשנדרשת יותר רגיעה ונינוחות. חשוב לשים לב שאלו יהיו מוצרים מרכיבים טבעיים, ללא תוספת סוכר או חומרים משמרים. אתם מוזמנים לבדוק את המוצרים שלנו להקלה על גזים אצל תינוקות. 

ליקצ׳יק לגזים אצל תינוקות

מה הקשר בין הנקה לגזים אצל תינוקות?

הנקה היא מקור התזונה הטבעי והמומלץ לתינוקות, אך יש מקרים שבהם גזים עשויים להופיע גם אצל תינוקות יונקים. קשר זה נובע ממספר גורמים אפשריים. אחד מהם הוא התזונה של האם המניקה – מזונות מסוימים שהיא צורכת, כמו קטניות, כרוב או מוצרי חלב, עלולים להשפיע על הרכב חלב האם ולגרום לגזים אצל התינוק. בנוסף, אם התינוק יונק במהירות או בולע אוויר במהלך ההנקה, זה עשוי לתרום להצטברות גזים במערכת העיכול.

חשוב לציין שכל תינוק מגיב אחרת, ולכן אין צורך למהר ולשנות את התזונה של האם ללא ייעוץ מקצועי. במידת הצורך, מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה או רופא ילדים שיכולים לעזור בזיהוי הגורמים ובהתאמת הפתרונות.

חשוב לזכור – גזים הינם תופעה חולפת

עם כל הסבל והקושי של התינוק ושל ההורים שלעיתים מוצאים עצמם חסרי אונים להתמודד עם המצב, חשוב לזכור שגזים הינם תופעה חולפת. רוב התינוקות סובלים מגזים החל מגיל ממש קטן (אפילו תינוקות בני 10 ימים) ועד גיל 4 חודשים. אולם חלק מהתינוקות סובלים אפילו עד גיל חצי שנה. בנוסף, ראוי לציין כי הגזים אינם מסוכנים לתינוק מבחינה בריאותית ואינם פוגעים בהתפתחות התקינה שלו. יחד עם זאת, הורים מתקשים, ובצדק, לתת לתינוקם לסבול כל-כך הרבה, ללא יכולת להגיש לו עזרה והקלה על הכאב. עם הזמן, רוב התינוקות עוברים את שלב הגזים ומתפתחים בצורה בריאה ונורמלית, ובינתיים, כל מה שנותר הוא להעניק להם אהבה ותמיכה עד שהגל הזה יחלוף.

 

המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.

 

 




קטגוריות משוייכות:

גזיםילדים

תגיות משוייכות:

גזים

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך