יש האומרים, שתינוקות רק ישנים ואוכלים. האמנם? לפניכם כל המידע הנחוץ לכם על שנת תינוקות!
עד הלידה
עוד בבטן, העוברים מלחיצים לעתים את האימהות שלהם, כשהן מנסות לחוש את תנועותיו של העובר שלהן והוא בעצם עסוק בשינה. למעשה, את רוב שעות היממה מעביר העובר בשינה ערבה, שהיא חיונית עד מאוד בשביל ההתפתחות והגדילה שלו. על התרומה של השינה לגופנו, נרחיב בהמשך.
שעות שינה של תינוק
התינוק הממוצע, והרי תמיד יש יוצאים מן הכלל, אמור לישון בחודש הראשון לחייו כ-16 שעות ביממה, שעות הפזורות לכל אורך היממה. בסביבות גיל שלושה חודשים, שעות השינה מצטמצמות מעט לכ-15 שעות ביממה. לקראת גיל חצי שנה, סדר היום של התינוק כבר מתחיל להיות מסודר יותר והוא ישן בממוצע כ-14 שעות ביממה, כשרובן בשעות הלילה, מעט מאוד בשעות הבוקר ועוד מעט בשעות הצהריים. בגיל שנה שנת הבוקר מתחילה להצטמצם ובעוד ששעות השינה נותרות כ-13 ביממה, כמעט כולן מתקיימות בלילה. בגיל שנתיים שנת הבוקר כבר נגמרת ונותרת שנת צהריים קצרה וכ-11 שעות השינה, מתוך ה-13 היומיות, מתקיימות בלילה.
חשיבות השינה אצל תינוקות
לכל אדם ובכל גיל השינה מאוד חשובה, על מנת לאפשר לתהליכים טבעיים וחשובים להתרחש בגוף. כאשר מדובר על תינוקות רכים, החשיבות רבה אפילו יותר, בעיקר בשעות הלילה. בזמן השינה, התינוקות מעכלים את המזון שאכלו ומאפשרים לו להגיע למערכות השונות בגוף ובכך הם מאפשרים לגוף שלהם להמשיך לגדול ולהתפתח. למעשה, עד גיל 3 חודשים התינוק הממוצע מכפיל את משקל הלידה שלו ועד גיל שנה הוא כבר משלש אותו. תהליך גדילה זה קורה בעיקר בזכות הורמוני הגדילה, המופרשים בזמן שנת הלילה.
זמן הערות
בזמן הערות, קצר ככל שיהיה, מתקיימים תהליכים חשובים לא פחות. לדוגמה, זהו הזמן של התינוק לבחון את העולם שמחוץ לרחם ואת היכולות המוטוריות שלו ולפתח אותן. כמו כן, זהו גם הזמן שלו להיחשף לסביבה החיצונית ולפתח את המערכת החיסונית שלו, בעיקר אם הוא ניזון מתרכובות מזון לתינוקות להבדיל מחלב אם.
לסיכום
גם אם לעתים נדמה לנו שהתינוק רק ישן ואוכל, הגוף והנפש שלו עוברים תהליכים חשובים ביותר הן בזמן הערות והן בזמן השינה. לכן חשוב לאפשר לו לישון כשהוא עייף ולהציג בפניו גירויים שונים בזמן הערות שלו ולשים לב לתגובות שלו לאופן ההרדמה ולגירויים המוצגים לו. בנוסף, ככל שהתינוק גדל, כך שעות השינה היומיות שלו מצטמצמות ומסתדרות ובכך הן גם מאפשרות להורים לחזור לשינה רציפה יותר ולשגרת חייהם.
המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.