מהו הרפס סימפלקס?
הרפס סימפלקס הוא זיהום נגיפי הנגרם על ידי וירוס ההרפס אשר מועבר מאדם לאדם המגע ישיר עם הנגע. ההרפס בא לידי ביטוי בנגעים מלאי נוזלים דלקתיים ושלפוחיות מקומיות. לאחר ההדבקה הראשונית הוירוס רדום ולחלק מהנדבקים לא יתפתחו סימפטומים למשך חודשים ואף לכל החיים. האירוע הראשוני לאחר ההדבקה לרוב יהיה חמור ומלווה בכאבים, צריבה ובלוטות לימפה מוגדלות. ההתפרצויות הנוספות יהיו מתונות יותר ותדירותן החוזרת משתנה מאדם לאדם.
קיימים שני סוגי וירוס הרפס:
- הרפס סימפלקס מסוג 1- לרוב זיהום באזור הפה והפנים, זיהומים ראשוניים של הרפס מסוג זה מופיעים לרוב בקרב תינוקות וילדים קטנים.
- הרפס סימפלקס מסוג 2- לרוב זיהום באזור איברי המין ופי הטבעת. הרפס מסוג זה מופיע בעיקר לאחר גיל ההתבגרות מאחר שמועבר במגע מיני.
כיצד באה לידי ביטוי הזיהום הראשוני?
לעיתים ההדבקה הראשונית לא תהיה מורגשת ותתבטא באדמומיות קלה בעור שתחלוף במהרה. ומצד שני, ההדבקות הראשונית עלולה לגרום לתסמינים קשים כמו חום, נפיחות של בלוטות הלימפה וכאב עז באזור. הסיכון לחוות זיהום ראשוני חמור עולה עם הגיל ועל בסיס מחלות רקע קודמות.
כאשר מתפתח זיהום ראשוני של הרפס מסוג 1 בילדים בגילאים שנה עד 5 שנים התסמינים יהיו חום, ריור, אי שקט, כאבים באכילה ושתיה ולעיתים שלפוחיות או כיבים על הלשון והגרון. התסמינים יעברו במאוחר לאחר שבועיים. זיהום ראשוני של הרפס מסוג 2 יופיע כשלפוחיות, אדמומיות ונפיחות באיבר המין שימשכו בדרך כלל עד 2-3 שבועות.
מה הגורמים להתפרצות נוספת של הרפס?
הגורמים להתפרצות חוזרת של הרפס משתנים מאדם לאדם אך יש מספר טריגרים ידועים להתפרצות. ביניהם- טראומה, ניתוחים או פרוצדורות באזור, חשיפה לשמש, לחץ רגשי, דלקת בדרכי הנשימה העליונות, עייפות ואף גורמים הורמונליים (לרוב בקרב נשים).
האם זה מסוכן?
הרפס אינו מסוכן אך ישנם סיבוכים אפשריים כמו זיהום בעיניים היכול להוביל לפגיעה בקרנית, התפתחות לאקזמה הרפטיקום, אריתמה מולטיפורמה (נגעים עוריים בגפיים) ואף פגיעה במערכת העצבים שיכולה ליצור שיתוק זמני של שרירים.
מה הטיפול בהרפס?
לרוב הרפס לא דורש טיפול אך הוא מאוד מפריע לתפקוד היומיומי ופוגע אסתטית במראה הפנים. בטיפול הקונבנציונלי, במקרים חריגים ימליצו על טיפול אנטי ויראלי. ישנן תמציות צמחים מומלצות לריפוי פנימי במקרים של התפרצות הווירוס והטיפול בהן מאוד מומלץ.
לסיכום,
הרפס הוא “חבר לכל החיים” וכשהוא מגיע לבקר זה לא תמיד נעים אך אל דאגה הוא (לרוב) אינו מסוכן. אפשר לעזור לקצר את ביקורו באמצעות שימוש בתמציות צמחים טבעיות המקלות מאוד על התסמינים ומעודדות ריפוי מלא. עד הפעם הבאה.
המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.