מאת שרון כהן
כולנו מכירות את חברינו אוקסיטוצין, או כמו שמישל אודנט תמיד אומר: “אהבה, אהבה, אהבה”. כמה קשה לפעמים להביא את הורמון האהבה המיוחל ומשם שיגיעו הצירים. מסובך? אולי. מה שכן יש כמה משתנים שאני רוצה לדבר עליהם, אחד מהם המקום הרגשי בו האישה ההרה נמצאת, והשני איך התהליך מתבטא בראייה הסינית.
נשים רבות עוברות את תהליך הלידה המשוער, ומרגישות שעדיין לא קורה כלום. הריון במיוחד בחודש האחרון, חודש הקינון והתכנסות פנימה, מהווה תקופה אינטנסיבית בעלת תהפוכות רגשיות ופיזיות רבות, אושר, וצפייה…ויחד עם זאת פחדים ומחשבות רבות, אני הולכת להיות אימא, איך אני אהיה, איך הקשר עם האיש, מה אם לא אהיה מושלמת? ועוד…
כשאני מגיעה אל אישה ההרה כדי לעזור בזירוז הלידה, במרבית המקרים אני מוצאת, שאל מקום של הלידה נכנסים פחדים, חרדות, טראומות מלידות חוזרות ועוד גורמים רגשיים שלא עברו עיבוד כלל. במפגש אנחנו מדברות ומעלות את הפחדים סביב שדה הלידה ואחריה. נשים מתארות הליכה אל הלא נודע, חששות מחוויה חדשה ושונה. מסע ההריון עומד להיגמר ואני לקראת מסע הלידה, מה אם לא תהייה לידה מושלמת וכפי שחלמתי? איך אתמודד עם הצירים, הכאב? האם אאבד שליטה על גופי? איך אפרד מהבטן שהלכה איתי תשעה חודשיים? והמפחיד מכל, איזו אימא אהיה?
כאשר אישה הרה נכנסת להלך רוח עם מחשבות כאלו, הגוף שלה מפעיל מנגנון פחד ונכנס לסטרס, במצב גופני של סטרס המוח שלה משחרר אדרנלין, אשר גורם להתכווצות שרירים, ומוביל לחוסר שקט וכיווץ של הגוף. חוסם זרימה תקנית של אנרגיה- תנועה, ולמעשה עוצר את צרי הלידה או בכלל לא יוצר תנועה. צואר הרחם אחורי וסגור ובעיקר שקט.
איך התהליך מתבטא בגוף לפי הראייה הסינית?
הרפואה הסינית מושתת לפי תיאורית חמשת האלמנטים שמסבירה את החוקיות של העולם בו אנו חיים.
הנה חמשת האלמנטים, והאיברים המשתייכים אליהם וההקשר שלהם להריון, ללידה ואחרי הלידה:
- אלמנט המים- איבר במשתייך אליו – כליות- התבטאות האלמנט בגוף <הריון- רגש- פחד.
- אלמנט העץ- איבר המשתייך אליו – כבד/כיס מרה-התבטאות האלמנט בגוף <לידה- רגש- כעס/סטרס.
- אלמנט האש- איבר המשתייך אליו – לב – הכרה ומודעות לידה -אני אימא- רגש- שמחה.
- אלמנט האדמה- איבר המשתייך אליו – קיבה וטחול -הזנה – הנקה.- רגש – אמפתיה.
- אלמנט המתכת- איבר המשתייך אליו- ריאות ומעי גס- שחרור ופרידה מההריון/מההנקה- רגש – עצבות, צער, אבלות.
בין אלמנט ואלמנט יש זרימה בלתי פוסקת של אנרגיה. ישנם 2 מעגלים של תנועה באלמנטים המעגל הבונה, והמעגל המבקר.
אש
אדמה עץ
מתכת מים
במצב של סטרס, כיווץ ופחד אצל האישה ההרה, נוצרת תקיעות. האלמנט המושפע מתקיעות זו הוא אלמנט המים- כליות. לפי המעגל הבונה, המים מזינים את אלמנט העץ ומאפשרים את צמיחתו. כשאין מים, אין הזנה וצמיחה של אלמנט העץ. וכאשר אין הזנה מאלמנט העץ אין מה שיביא תנועה לאלמנט האש- לידה.
אין צירים, אין זרימת אנרגיה תקינה, אין כוח ותנועה, והלידה מתעכבת. על מנת שתהייה מערכת טובה של הזנה ובקרה בין אלמנטים, חייב להיות תהליך של שחרור, עיבוד, בשלות ופרידה…מעבר זורם בין כל התחנות.
לאחר תהליך של טיפול ופירוק מנגנוני ההגנה והפחד, נוצרת תנועה וזרימה פנימית אצל האישה אשר מביאה לצירים טובים סדירים ופעילים. הטיפול בדיקור סיני יכול לגרום לזירוז לידה ע”י גירוי של נקודות מסוימות וישנם פעמים שמספיקות נקודות לשקט נפשי והרפיית הגוף על מנת לשחרר באופן טבעי את ההורמונים הדרושים לפתיחה/כיווץ צוואר הרחם. ועל ידי כך ליצור תנאים טובים להתחלה של לידה פעילה.
סיפור מקרה:
השעה 07:00 בבוקר טלפון: “שלום שרון אני מקווה שלא הערתי אותך?”
אני: “כן מה קרה?”
“אנחנו באשפוז יולדות עם ירידת מים, נותנים לנו עד השעה 14:00 בצהריים להתחיל לידה, אם לא מתחילים במתן פיטוצין.”
אחרי כשעה הגעתי לבית היולדות, ישבו שם זוג מקסים ואוהב. משיחה שהייתה לי עם האישה הם חיכו לפיצית שלהם הרבה שנים ומבחינתה היא מוכנה ללדת. אחרי שיחה של שעה, הרגשתי שעדיין יושב שם משהו שהיא לא משתפת
שאלתי אותה לעיסוקה, היא אמרה לי שהיא פסיכולוגית קלינית של ילדים והחלה לבכות. (לפריקה הזו חיכיתי) לאחר שהיא נרגעה היא סיפרה לי על החששות שלה. אני פסיכולוגית ילדים ויש עליי את הלחץ הזה איזו אימא אני אהייה. אני צריכה להיות מושלמת.
אחרי שיחה ארוכה היא הבינה שמושלמת היא לא תוכל להיות, ורף הציפיות שהיא הציבה לעצמה לא יעזור. ואם פיצית היא לא פסיכולוגית היא אימא. לאחר ההבנה הזו היא התחילה לצרצר, מבלי שאגע בה.
לקחתי דופק, בדופק הרגשתי איזו עמדה היא בחוסר ואיזו עמדה בעודף. החלטתי לדקר 2 נקודות להרגעה הנפש: נקודת אדמה- נקודה עיקרית להרגעת הנפש, מחזקת את הלב, מניעה חסימות של צי’, ובעלת השפעה כללית מרגיעה של האיברים. ונקודה נוספת- נקודת כבד- נקודת מקור- יעילה מאוד, יוצרת תנועה של דם חזקה, מסדירה לידות שנתקעות.
נפרדנו בחיבוק וקבלה של לידה בכל דרך שהיא תבחר, עם פיטוצין/ אילחוש . אחה”צ האיש סימס: “אחרי שהלכת, היא ישנה שעה וקמה עם צירי לידה ונכנסה ללידה פעילה. אנחנו על 7 ס”מ פתיחה והיא בתנועה ומאושרת.” לאחר כשעתיים הם סימסו שהם אחרי לידה מקסימה ופיצי בידיים שלה”.
“ממעברים לשפה משותפת. שפה משותפת לתנועות מאפשרת למעברים להיות אחרת. הייתי רוצה שהמעברים יספרו לי כיצד הם יכולים להתאפשר לי כהתמזגות משתנה של שני האלמנטים ביניהם אני נעה, ולא רק תנועה בתוך ריק או חיבור שיש בו מפגש. שפה משותפת נראית לי כמו שביל, לא כמו מסדרון. משהו פתוח. ואז גם ה”בתוך” הוא הבחירה הנוכחת כרגע, אחד מני-כמה, תלוי לאן אני מפנה את המבט באותו רגע.
“כשנמצאת שפה משותפת והאלמנטים יודעים את עצמם, יש שקט” (ספירלה)
בברכת ליוויים טובים ופעילים לכולכן.
שרון כהן- מלווה תהליכים רגשיים בהריון ובלידה
מטפלת ברפואה סינית בתינוקות וילדים.
052-3748202
המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.