ארבעים שבועות של הריון (פחות או יותר) נגמרו, שעות ארוכות של לידה הסתיימו, ואת רשמית אמא. מזל טוב! אבל הסיפור שלך כאמא רק מתחיל להיכתב. שלב חדש נפתח ברגעים האלו שלאחר הלידה, והוא הפוסט פארטום- שנקרא גם השלב הרביעי של הלידה. תקופת משכב הלידה היא תקופה רגישה ומיוחדת, שמביאה איתה שלל התמודדויות ושאלות חדשות, ולעיתים תופסת אותנו לא מוכנות לעוצמות ולאינטנסיביות שבה. נשים רבות מוצאות את עצמן בהתמודדות מורכבת מול גופן המחלים, המחסור בשעות השינה ובעיקר המציאות החדשה של דאגה וטיפול בתינוק קטן שצריך אותן 24/7. החדשות הטובות הן שהיערכות נכונה, ובעיקר היכרות והבנה מוקדמת של העתיד לבוא, מקלים מאוד על השבועות הראשונים האלו. אז נשימה עמוקה- הנה כל מה שאת צריכה לדעת:
כמה זמן לוקח לגוף להחלים לאחר הלידה?
ששת השבועות הראשונים שלאחר הלידה הם תקופת התאוששות ראשונית וחיונית. בכל לידה שהיא, גופה של האישה עובר חווית קצה מאתגרת, והוא זקוק לזמן להתארגן מחדש. זכרי, שכל אישה היא שונה וייחודית, ולכן כל אמא תחלים בקצב אחר, עם תסמינים שונים. חלקם יעברו תוך ימים ספורים, ואחרים עשויים להימשך שבועות ארוכים. אלו העיקריים שבהם:
דימום:
הדימום שלאחר הלידה נקרא “לוכיה” והוא נמשך כשלושה עד שישה שבועות. בימים הראשונים הדימום צפוי להיות חזק ובצבע אדום כהה. עם הזמן הוא יהפוך לדליל ובהיר יותר. לאחר כעשרה ימים יהפוך להפרשה לבנה – צהבהבה, עד שייעלם. עשויים להיות גם מספר גלים של התחזקות הדימום והיחלשות נוספת. אם ההפרשה נותרת אדומה וחזקה מעבר לשבועיים ־ שלושה אחרי הלידה, או אם יש לה ריח רע, כדאי להיבדק אצל רופא.
שימי לב שדימום מוגבר עשוי להעיד על כך שאת לא נחה מספיק. זכרי שמשכב הלידה- כשמו כן הוא: תקופה בה עליך בעיקר לשכב ולנוח, לא להרים שום דבר כבד יותר מהתינוק, ולתת לגוף להחלים בקצב שלו.
התכווצויות של הרחם:
לאחר הלידה על הרחם לחזור לגודלה המקורי. בתוך חודש מיום הלידה הרחם תתכווץ לעשירית מגודלה בסוף ההיריון ומשקלה ירד מכקילו אחד לכ־100 גרם! בימים הראשונים, התכווצות הרחם מלווה בכאבים שדומים לכאבי מחזור ומתגברים בעיקר בזמן ההנקה (בשל הפרשת אוקסיטוצין). ככל שהיולדת עברה לידות רבות יותר, כך ההתכווצויות יכאבו יותר וימשכו זמן רב יותר. ההתכווצויות יעברו כעבור מספר ימים. אם יש צורך, ניתן להיעזר במשככי כאבים או בתמציות צמחים מתאימות.
הפרינאום:
במהלך הלידה, כתוצאה מהלחץ והמתיחה של האזור, עלולים להיווצר טחורים ודליות (או החמרה של קיימים), בצקות ורפיון של שרירי רצפת האגן. אם ישנם תפרים, תחושי כאבים וחוסר נוחות. עד כשבוע לאחר הלידה הבצקות יעלמו וחוסר הנוחות יפחת במידה ניכרת. לאחר כשלושה שבועות הפרינאום צפוי להחלים ותוכלי לחזור לקיים יחסי מין, במידה ותהיי מעונייינת בכך. בכל מקרה של אודם, רגישות או נפיחות מוגברת- רצוי לבדוק את האזור.
כיצד לטפל בפרינאום?
- בימים הראשונים הקפידי על שטיפות מרובות, במים בלבד. פעם ביום סבני את האזור.
- ניגוב עדין, בטפיחות קלות.
- כדי להימנע מצריבה, כדאי לעשות פיפי במקלחת, או לחילופין- להשפריץ מים תוך כדי מתן השתן בעזרת בקבוק מים עם פיית ספורט.
- החליפי פדים לעיתים תכופות, ומדי יום מצאי זמן לשבת ללא פד בכלל (על מגבת או מרפד).
- נסי להימנע מלחיצות בשירותים, לנשוף ולהרפות את הסוגרים בזמן יציאות. לטפל בעצירות אם ישנה, ולהקפיד על תזונה קלה ומותאמת.
- להקלה ולהאצת תהליך הריפוי, ניתן להשתמש בתרסיסי שמנים יעודיים.
- חשוב לתרגל את רצפת האגן החל ממספר שעות לאחר הלידה, באופן הדרגתי. מומלץ לקבוע מראש, עוד לפני הלידה, תור לפיזיותרפיסטית של רצפת האגן.
מצב הרוח שלך:
בימים הראשונים שלאחר הלידה את עשויה לחוות מגוון רחב של רגשות, שינועו בין אושר ושמחה עילאית לבין תחושת עצב לדיכאון קל (בייבי בלוז). התנודות הרגשיות האלו נובעות מהשפעות הורמונליות, ממחסור בשעות שינה, ומהצורך להסתגל במהירות למצב חדש בו את אחראית על אדם חדש לגמרי, שתלוי בך לחלוטין. תני לעצמך זמן לעכל את כל השינויים, אל תהססי לבקש תמיכה ועזרה ומצאי את מי לשתף בתחושותייך. במידה ולאחר שבועיים או יותר מהלידה אין הקלה ואת עדיין חשה עצבות, קושי לשמוח או לטפל בתינוק, בכי מרובה או אדישות, חוסר תיאבון או תיאבון מרובה, קושי להירדם או שינה מרובה, ייתכן כי את מתמודדת עם דכאון לאחר לידה, וכדאי לפנות לייעוץ וטיפול רגשי.
לסיכום,
אין ספק שתקופת משכב הלידה מלאה באתגרים, רגעי שיא ורגעי שפל. זכרי כי זו תקופה רגישה ויוצאת דופן, והיא חולפת. למדי להרפות, לבקש עזרה ולדאוג לעצמך בכל הרבדים- פיסית, נפשית ורוחנית. היעזרי ברפואה משלימה, באנשי מקצוע, במשפחה, בחברים ובקהילה. הקפידי, כמיטב יכולתך, על חמישה עקרונות חשובים שיתמכו בך, בבריאותך הפיזית ובמציאותך הרגשית:
- שינה- שינה רציפה של מינימום 5 שעות פעם ביממה. קשה, אך לא בלתי אפשרי אם יש לך…
- תמיכה- ארגני עוד לפני הלידה את רשת התמיכה שלך- משפחה, חברים, קהילה או עזרה מקצועית בתשלום.
- אוורור- פני לעצמך זמן קבוע בשבוע שמוקדש לך, אך ורק לך. לפגוש את עצמך לרגע ולהיטען.
- ספורט- תומך במאזן הורמונלי חיובי. זו יכולה להיות הליכה של חצי שעה עם או בלי התינוק, שיעור יוגה נשית קצר און ליין, או כל דבר אחר שגורם לך להתנועע קצת.
- תזונה- להמשיך ולהקפיד על שתיה מספקת, תזונה עשירה ומגוונת ותוספים אותם נטלת בהריון.
מזל טוב, אמא 3>
הדס גוז – לידה של אהבה: 052-4257801
אשת איש ואמא לארבעה מתוקים,
מטפלת ומלווה רגשית,
דולה ומדריכת הכנה ללידה,
מעבירה טקסים ומעגלי נשים,
מטפלת שיאצו בכירה