לחץ וחרדה הם ביטויים פסיכולוגיים או פיזיולוגיים לתחושה של אי שקט הנגרמים בשל מתח ודאגה מסכנות ואיומים, ממשיים או דמיוניים. חרדות שונות נובעות לעיתים מפחדים טבעיים המלווים את שלבי התפתחותם ולכן הם עשויות לחלוף עם הגיל אבל חשוב לשים לב שלא מתפתחת חרדה ממשית שעלולה לפגוע בתפקודו של הילד. בשונה ממבוגרים, ילדים נוטים לפרש דברים כאלה ואחרים בצורה רגשית הרבה יותר. הם אינם מבינים תמיד את משמעות הדבר או הרגש שהם חווים ולא בהכרח יכולים לבטא במילים ולספר לכם את מה שהם מרגישים באותו הרגע. כהורים, עליכם לזהות את התנהגותו של הילד ולהבין האם מדובר ברגשות בריאים וטבעיים או שהוא חווה לחץ מסוים הנובע מחרדה.
לחץ וחרדה אצל ילדים – איך מתמודדים?
לחץ הוא לא בהכרח שלילי
חשוב לזכור כי לא כל לחץ או פחד שחווים ילדיכם הם שליליים. פחד מחושך או מרעשים חריגים הם דברים טבעיים לחלוטין אשר יחלפו עם הגיל. נסו לשים לב למקרים חריגים כמו אי הסכמה לישון בחדר לבד או לחלופין חוסר רצון לישון אצל חברים, או למשל סירוב ללכת לבית הספר או לטיולים. גם שאלות רבות על המצב ועל העתיד עשויות להעיד על חרדה ובכלל היצמדות יתר אליכם היא סימפטום שכדאי לבדוק אם נובע מחרדה. (למידע נוסף על ביעותי שינה ). כמו כן, לפעמים לחץ או חרדה לא מופיעים בהתנהגויות ספציפיות אלא בתחושות שהילד מרגיש או במצב רוח ירוד במיוחד. סימנים של עצבנות יתר, כעס, ייאוש ודאגה הם בהחלט מהווים סיבה לקחת את הילד לייעוץ ולהבין מה גורם לכך. בנוסף, גם תסמינים גופניים כמו קוצר נשימה ודופק מואץ הם נורה אדומה שעליכם להתייחס אליה בהקדם אפשרי. חשוב לזכור שעליכם להיות קשובים לילד שלכם ולנסות לתת לו מרחב בטוח ואוהב, אך לא מגונן מדי, כבר בשלבי התפתחותו הראשונים. נסו למנוע את הדאגות והפחדים הלא בריאים שעלולים לתקוף אותו מיד עם הופעתם באמצעות הרגעה והסברה סבלנית של המצב הקיים, כך שלא יפתח תיאורית בדמיונו המפותח בנוגע לעתיד לקרות.
לסיכום,
עד שהילדים שלכם גדלים, מתבגרים ולומדים לנתח את הרגשות שלהם לבד, חשוב שתהיו לצידם בכל שלב ותזהו התנהגויות ומצבי רוח חריגים שעשויים להופיע אצלם. בכל מקרה, תמיד כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע שיעזור לכם לסייע לילדכם לעבור את החוויה הלא נעימה מבלי ליצור חרדות שיחזרו על עצמן בעתיד. אם גם זה לא עוזר, קחו את הילד לפסיכולוג ילדים מומחה שילווה אותו עד שיצליח להתגבר על הלחצים והחרדות בעצמו.
המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.