ניתוח קיסרי חירום הוא ניתוח קיסרי המבוצע כדי לסיים הריון שלא יכול להסתיים בלידה נרתיקית. המקרים בהם מתבצע ניתוח כזה הם: לידה שלא מתקדמת ומסכנת את העובר או האם, מצג רוחבי של התינוק, דימומים, ועוד.
לפני 20-15 שנים, רק 5 נשים מתוך 100 יולדות עברו ניתוח קיסרי, ואילו כיום השיעור עומד על כ- 20-25 נשים לכל 100 יולדות. רוב הנשים שמגיעות לניתוח קיסרי חירום, מגיעות אליו עם רצון בלידה נרתיקית רגילה ולעיתים אפילו טבעית, לאור העובדה שתכננו ללדת בלידה וגינאלית וילדו בלידה קיסרית, נוצרים קשיים רגשיים רבים. הקשיים הרגשיים אותם חווה האימא מתבטאים בתחושות כמו כישלון, בגידה וחוסר יכולת של הגוף לתת מענה לדרישות התינוק.
הנקה כעוזרת בהחלמה פסיכולוגית לאחר ניתח קיסרי חירום
יש הרבה פחד מההנקה לאחר קיסרי שבו האם חשה שהגוף שלה בגד בה. היא פוחדת שאם היא נכשלה ללדת את הילד שלה, אולי היא תיכשל שוב בניסיונה להזין אותו. אימהות אלה יכולות להיתרם רבות מחוויה של הנקה, בה הן מניקות את תינוקן וחשות שהגוף שלהן מאפשר להן לענות את צרכי התזונה של התינוק. הן יכולות לחוות תחושה של מסוגלות ושל היותן אימהות טובות, ולעבור בעצם תהליך של תיקון שנמצא מאוד קרוב ללידה שאכזבה אותן. כדי לשפר את סיכויי ההצלחה של האימא ניתן לעשות מספר צעדים:
במידה שיש ליולדת אפשרות לבחור בסוג ההרדמה שתקבל במהלך הניתוח, יש להעדיף הרדמה אפידוראלית או ספיניאלית על פני הרדמה מלאה. בהרדמות אלה קל יותר ליולדת לחזור לתפקוד, והזמן שלא נותנים לה לרדת מהמיטה ולהניק את תינוקה מתקצר. רוב הפרוטוקולים של בתי החולים מחייבים הפרדה בין אמא ותינוק לכמה שעות מיד לאחר הניתוח גם אם האם מסוגלת ומעוניינת להניק את תינוקה. רצוי שהאם תבקש להניק את תינוקה מוקדם ככל האפשר מרגע היוולדו. הנקה במהלך השעות הראשונות יוצרת קשר בין האם לתינוק ומהווה את אבן הדרך הראשונה לביסוס ההנקה. מספר שעות לאחר הלידה, ההרדמה תפוג והאם עלולה לחוש כאבים, לכן ישנה חשיבות לניסיון הנקה עדיין כשהאם בהשפעת ההרדמה. אם התינוק איננו מעוניין לינוק, כדאי שהאם תניח אותו עלייה למגע של “עור על עור” skin to skin – לכסות את שניהם בשמיכה, לאפשר לתינוק להתחמם מחום גופה של אימו, להריח אותה, להתבונן בפניה, לשמוע את קולה, להקשיב לדופק הלב שלה והאם מעניקה לו זמן רגיעה וכניסה רכה אל העולם.
לאחר ניתוח קיסרי,האם עלולה לחוש כאבים באזור התפרים וכן בשעת התכווצויות הרחם בזמן ההנקה. כדאי שהאם תשתמש במשככי כאבים תרופתיים או טבעיים על מנת שתחוש בנוח עד כמה שניתן כשהיא מנסה להניק. “נורופן” או “אדוויל” הן תרופות שמותרות בהנקה. כדאי להשתדל להימנע מאופטלגין. מאחר שההתנהלות אחרי ניתוח קיסרי איננה פשוטה לאם, כדאי שהיא תבקש עזרה מבן משפחה או מאשת מקצוע בכל תקופת האשפוז בבית החולים. מה שנראה מובן מאליו (כמו קימה מהמיטה, רחצה, הרמת התינוק להנקה וכו’) עלול להיות פעולה מסובכת לאחר הניתוח.
הנקות ליליות יהיו פשוטות יותר אם מישהו יהיה לצד האם ויוכל להרים את התינוק אליה, יעזור לה לסדר את הכרים לתמיכה, להצמיד את התינוק אל השד ולדאוג לכל מחסורה. לעיתים אחרי הניתוח אין יכולת להרים את התינוק, ההרמה מאוד כואבת ודי בלתי אפשרית, ועזרה יכולה לעשות את כל ההבדל. אם האם לבד- תחבושת אלסטית שמחוברת לקצה המיטה יכולה לעזור מאוד לקום (מעין יד תומכת נוספת). נשים אחרי ניתוח קיסרי מתקשות לעתים להצמיד את תינוקן אל השד בתנוחת המעבר בשל הלחץ שנוצר על הצלקת. תנוחת פוטבול יכולה להיות פתרון שמקל מאוד על בעיה זו.
בכל שאלה שעולה – אשמח מאוד לענות ולעמוד לרשותכן – 052-6447792, שרונה.
IBCLC שרונה נגבי, יועצת הנקה מוסמכת
המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.