נתחיל מכך שסביב נושא האפידורל צמחו סיפורים, שמועות ואמונות מפה ועד להודעה חדשה. מנשים שמגיעות אלי להכנה-ללידה ומהשאלות שעולות בשיחות עם יולדות-לעתיד, מסתבר עד כמה המידע על סוג שיכוך-הכאבים בלידה הקרוי “אפידורל” חלקי, מטעה ומבוסס הרבה על סיפורים של נשים אחרות אשר, מצידן, לא הבינו את התהליך או שהוא לא הוסבר להן נכון. אנסה כאן להבהיר ולהסביר מספר נקודות חשובות.
נתחיל עם תיאור והסבר: מהו, בעצם, אפידורל. זהו עירוי קבוע לתוך החלל האפידורלי בעמוד-השדרה (ומכאן שמו: “אפידורל”), הגורם לחלק גופך הנמצא מתחתיו להיות רדום וחוסם את העברת המידע העצבי (הכאב) למעלה כלפי המוח. מכיוון שהחומר לא עובר למחזור הדם אלא נמצא באזור נוזל השדרה – הוא איננו עובר לעובר והעובר איננו מנומנם (כמו בחומרי הרדמה אם הם ניתנים בלידה). את האפידורל מבצע רופא-מרדים בלבד, שהתמחה בכך, בעזרת המיילדת שלך.
תהליך הרכבת העירוי האפידורלי:
כאשר יודעים מה קורה – זה פחות מפחיד!! לפעמים המציאות הרבה פחות קשה מהדמיון שהראש שלנו יודע לייצר – וזה נכון לגבי כל סיטואציה. מכיוון שמדובר בהליך סטרילי, לא יוכלו המלווים שלך להישאר בחדר למשך כעשרים הדקות שזה לוקח. אין טעם לבכות ולהתרגז. זהו הנוהל. המרדים יחטא את אזור הגב התחתון בחומר שמרגיש קר ולאחר מכן ייתן לך זריקת הרדמה מקומית. הזריקה צורבת מעט – אך זהו הכאב היחיד שתרגישי במהלך הפרוצדורה. בשלב זה, יבקש ממך המרדים לקשת את גבך והמיילדת תעזור לך להגיע לתנוחה הדרושה. הפעולה הזו מבליטה את חוליות הגב התחתון ומקלה על המרדים למשש ולמצוא את המקום המושלם להחדרה. הוא מחדיר מוליך דק מאד ממתכת – ובגלל ההרדמה המקומית את תרגישי מעט לחץ אך לא כאב! לתוך המוליך הזה יוכנס צינור העירוי שהוא גמיש מאד ודקיק מאד. בשלב זה ישלוף המרדים את המוליך ולכן – כל מה שנותר בגב הוא צינורית דקיקה וגמישה שלא כואבת ולא מפריעה בשום תנועה. המרדים יחבר את קצה הצינורית שנמצא בתוך עיגול פלסטיק מיוחד על חזך לתוך צינור המחובר למשאבה עם כמות גדולה של החומר הנחוץ והוא ייכנס כעירוי מדויק לתוך הצינור לפי המינון שהרופא מחליט, והמבוסס על משקלך וגובהך.
אנחנו מחפשים את דרך הזהב, לא חלש מדי, שתוכלי ליהנות משיכוך הכאבים והמנוחה שהאפידורל מספק אך גם לא לשתק את פלג גופך התחתון בצורה חזקה מדי. כאשר יש ציר באמצע הפעולה– תגידי לרופא ולמיילדת שמגיע ציר, והם יחכו עד שיחלוף. כאשר מגיע ציר באמצע ביצוע ההחדרה עצמה, תצטרכי לעשות הכל על-מנת להימנע מתזוזה גם אם כואב. אבל כל זה עובר מהר וההקלה ממש בדרך.
פעולת המשאבה שונה בבתי חולים שונים: יש משאבות המזרימות כמות קבועה בזמנים קבועים לפי תכנות הרופא המרדים ויש מקומות בהם תקבלי לחצן עליו תוכלי ללחוץ כאשר את מרגישה שאת זקוקה לחיזוק ולמנה נוספת. המשאבה מתוכננת כמובן לא לאפשר לך ללחוץ ללא סוף, כך שאם לקחת עכשיו מנה לא תוכלי לקבל עוד גם אם תלחצי, אלא בעוד עשר דקות או בזמן שהרופא תיכנת.
תוך כמה זמן זה עוזר? כבר בציר הראשון אחרי מתן האפידורל יש הקלה, לאחריו עוד יותר ובשלישי ההקלה מורגשת מאד.
מתי כדאי לבקש אפידורל?
מקובל להמליץ לא לפני פתיחה 4 שכן אז הלידה כבר פעילה ויש פחות סיכוי שהיא תיעצר בגלל ההליך. ההמלצה האישית שלי: לא להחליט כלום לפני הלידה. ללמוד על התהליך ולהתייעץ עם הדולה או מעבירת קורס ההכנה ללידה, לדעת את הבעד ונגד ולא להחליט החלטות דרמטיות. מניסיוני, נשים שדרשו בתוקף לידה טבעית – התחננו לאפידורל כבר בפתיחה 2…. ולהיפך! נשים שהיו חרדות וכל המחשבה הייתה “מתי אוכל לקבל אפידורל” ראו שהן מתמודדות היטב. אף אחת לא יודעת מה תהיה התגובה שלה לצירים, וכל לידה היא שונה. לכן עצתי היא, לפני קבלת ההחלטה – לבקש בדיקת פתיחה מהמיילדת. אם זו לדוגמא, לידה ראשונה והפתיחה 3 – כדאי בהחלט. אם זו לידה חוזרת (או ראשונה נהדרת) והפתיחה 8-9 – לא כדאי. אפשר להתגבר והבייבי יגיע עוד מעט. נשימות נכונות, דחיפות יעילות, ריכוז בפעולות האלו ולא תצטרכי להיעזר באפידורל.
בעד אפידורל:
בראש ובראשונה, חוסם את רוב הכאב. באפידורל טוב ונכון מרגישים את הצירים ואת התכווצויות הרחם, אך ללא כאב. אמנם מתן האפידורל גורם לנימול בחלק הגוף התחתון וקושי עד חוסר אפשרות להנעת הרגליים. אך כמובן שהמיילדת, הדולה והמלווה שלך יעזרו לך בשינוי תנוחות וזה לא פוגע בטיפולים כגון רפלקסולוגיה וכמובן תמצית ייעודית וכל טיפול אחר. כאשר הגוף רגוע ונינוח ואת לא נלחמת בכל ציר ופוחדת מהציר הבא והלידה, לרוב, תזרום יותר טוב, שרירי הגוף רפויים ומחשבותייך יכולות להיות מוקדשות לדמיון מודרך, להנאה ממוסיקה ולהתרגשות מההתקדמות של הלידה במקום להיות מרוכזות בכאבים. לעתים קרובות היולדת נרדמת או מנמנמת לאחר מתן האפידורל, וזה הזמן לנוח משלבי הלידה הראשונים ולאגור כוח לקראת השלב השני של הלידה, בו צריך לדחוף את התינוק. הגוף רפוי וזה מצב מעולה לקידום לידה. אם את תחת השפעת אפידורל. היה וחלילה יש צורך בביצוע ניתוח קיסרי חירום או כל פרוצדורה אחרת, הרי שהמרדים יגביר את המינון ותוכלי להיות ערה ולקבל את תינוקך לזרועותיך לאחר שהמנתח יילד אותו. היה ונוצר צורך בניתוח דחוף בלידה ללא אפידורל – היולדת תורדם בהרדמה כללית מהירה – דבר המשפיע, כמובן על התינוק. גם לא נעים ודי קשה להתאושש מהרדמה כללית.
נגד אפידורל
לאפידורל יש מספר תופעות לוואי : ההרגשה של נימול חלק גוף תחתון איננו נעים. זה גם כמובן שולל ממך כל אפשרות להתהלך, להתקלח, לשבת על כדור פיזיו וכל פעילות אחרת הרצויה בזמן הלידה. לאחר מתן האפידורל עלולה להיות היחלשות של הצירים וירידה בהתקדמות הלידה. זה כמובן זמני והלידה תמשיך מעצמה אך לעתים זה יכול לקחת זמן. דולה מנוסה תדע להפעיל את הלידה מחדש מיד לאחר מתן האפידורל וטיפולי רפלקסולוגיה, דיקור, הומאופתיה או תמציות צמחים יניעו מחדש את הצירים. אך יש לדעת שיתכן עיכוב קל. השיקול הוא של היולדת.
לעתים ייתכן כאב-ראש שבמקרים נדירים עלול להימשך אחרי הלידה. אם הלידה מתארכת, בשלב מסוים יתכן ותחושי גירוד חזק, בעיקר באזור החזה ולעתים יהיה רעד בלתי-נשלט בידיים. ההרגשה איננה נעימה, אך היא לרוב קורית כאשר הפתיחה גדולה והלידה מתקרבת והיולדת לרוב מלאה הורמונים ומוצפת תחושות שונות וגם רועדת מפחד ומהתרגשות והרגשות מעורבות. האפידורל יעצים את הרעידה בידיים אך אם את יודעת שזהו עוד מעט נגמר – תוכלי להכיל את זה ודולה מנוסה תדע לעזור לך בנקודה הזו. לעתים יש כאבי-גב לאחר הלידה, במקום בו היה האפידורל. זה לא נפוץ אך קיים ולרוב עובר עם הזמן. כמובן שאת פחות פעילה כאשר את עם אפידורל ,אך בהדרכה טובה או בליווי דולה תוכלי בהחלט להיות פעילה מספיק ולקדם את עצמך כשאת יכולה להתרכז בפעולות שיקדמו את הלידה במקום בפחד וכאב. יש מקרים נדירים שבהם יש פגיעה יותר מתמשכת בגב או כאבי ראש ממושכים, אך הם כאמור נדירים ורוב הנשים נהנות מאפידורל טוב ללא תופעות לוואי לטווח ארוך.
סיפורים ושמועות
“האפידורל נגמר באמצע” – אפידורל לא נגמר. נקודה. יכול להיות שהחומר במשאבת העירוי נגמר, אך אין שום בעיה למלא אותו שוב. נשים רבות מפחדות שדווקא לקראת הלידה הכל יתפוגג- אל דאגה, זה לא קורה. מה שכן, הרבה פעמים המיילדת דווקא מנתקת את המשאבה כדי שההרדמה תתפוגג רק מעט – אם היא חושבת שגוף היולדת רדום מדי והיא רוצה שיתוף-פעולה טוב יותר מצידה לקראת שלב הלידה עצמה. ההוכחה לכך שהאפידורל “לא נגמר” הוא שאחרי הלידה, גופך עדיין רדום ולא תוכלי לרדת מהמיטה לשירותים או למקלחת למשך שעות אחדות, עד שאחות במחלקת יולדות תבדוק ותסכים שההשפעה חלפה ואת יכולה לעמוד יציבה על רגלייך. לפעמים, בשלב לידת התינוק – אכן מרגישים את הצירים והלחיצות – אך ברמה פחותה בהרבה מאשר אם היית ללא אפידורל כלל.
“נרדם לי רק חצי גוף” – אכן קורה. זה כתוצאה מכך שהצינורית לא נמצאת במקום אידיאלי בחלל האפידורלי. מה עושים? קודם כל מדווחים למיילדת – והתיקון הוא: אם נרדם רק צד שמאל – תשכבי על צד ימין והנוזל בשדרה יטפטף גם לצד ימין ולרוב יעזור להרדים אותו.
“האפידורל לא עזר בכלל”
מסקנה: הוא לא במקום הנכון. אם זה ממש לא משפיע – לבקש לעשות מחדש. איכות האפידורל, המיקום, המינון והדיוק תלויים לחלוטין במרדים. אין דבר כזה אפידורל לא עובד, יש אפידורל לא טוב. לכן, אם כבר החלטת לקחת אפידורל ותלית תקוות בהקלה – חבל לא לקבל אותה. תגידי למיילדת שאת כאובה מאד וזה לא עוזר והיא כבר תשתדל לארגן לך תיקון.
מה שתחליטי, שיהיה בשעה טובה ומוצלחת ובידיים מלאות !!!
קרין טאוב
דולה מנוסה ומקצועית, 17 שנה בתחום
משלבת מגוון שיטות מסורתיות ומתקדמות
עובדת בכל איזור המרכז וגוש-דן. המלצות רבות.
לפרטים:טלפון: 0544-88868