מאת: אפרת אדר
במהלך ההיריון נפח הדם עולה וביחד עם שינויים הורמונליים שונים נוצרת הרפיה של דפנות כלי הדם והם נעשים רפויים יותר מה שעלול אצל נשים מסוימות לגרום לחולשה של הוריד שזורם בו הדם ומכאן להתנפחות שלו במראה החיצוני, מעבר לנראות החיצונית הוורידים הבולטים גם רגישים למגע, לעיתים תיתכן גם תחושת גירוד, כאשר מדובר באזור הפות ישנה תחושת כובד ולחץ. הסימנים הללו מופיעים בעיקר בסוף היום ונרגעים לאחר מנוחה והגבהת הרגליים מעלה בעת מנוחה. הופעת ורידים בולטים – דליות, יכולה להיות בכל שלבי ההיריון, גם בשלבים מוקדמים יחסית, במיוחד אם ישנה נטייה פיזית כבר מהריונות קודמים או נטייה גנטית.
נשים מדווחות על הופעת ורידים בולטים בשוק הקדמית, באזור הקרסול וכמו כן באזור המפשעה ושפתי הפות.
בהתייחסות הטיפולית יש להפריד בין המקומות השונים בהם מופיעה התופעה של דליות ברגליים לעומת דליות בפות, שכן ההמלצות לטיפול הפנימי יתנו מענה לכל סוגי הדליות, בעוד שהטיפול החיצוני מותאם לפי האזור ומידת החומרה.
אז קודם כל איך ניתן למנוע ולהקל על תופעת הוורידים והדליות בהריון?
- חשוב לשלב במהלך השבוע הליכה של לפחות 30 דקות – ההליכה תשפר את זרימת הדם בגוף
- במצבים של דליות ברגליים מומלץ להשתמש בגרביים אלסטיות אשר מחזיקות ותומכות באזור הבעייתי ובעצם מונעות היחלשות נוספת של הורידים. בנוסף יש גם תחתונים אלסטיות המיועדות לדליות באוזר הפות.
- מנוחה והגבהת האגן והרגליים גבוה על מנת לשפר את ההחזר הוורידי
- חשוב להימנע מעמידה ממושכת
- אם הדליות באזור הפות ניתן לעשות קומפרסם קרים אשר מסייעים לכיווץ, ניתן לעשות גם אמבטיית ישיבה עם צמחי מרפא מרגיעים ומכווצים.
- מריחת משחת טיפולית המכילה שמנים אתרים כגון: ברוש, לבנדר אשר מכווצים את כלי הדם.
כל אלו יכולים לסייע לך רבות למנוע החמרה של הורידים הבולטים, למנוע את הנפיחות שנוצרת ואיתה הכאב וחוסר הנוחות.
תזונה מומלצת לטיפול בוורידים ובדליות בהיריון:
כמו במצבים רפואיים רבים טיפול התזונתי בוורידים ובדליות נותן מענה של טיפול מבפנים החוצה, מחזק את דפנות כלי הדם, משפר את זרימת הדם, מחזק את הגוף ואת מערכת החיסון, המלצות תזונתיות שיכולות לסייע לתופעת הדליות בהיריון:
- אחד הדברים שחשוב להוסיף לתפריט הינו מזון המכיל ריכוז גבוה של ביופלבנואידים אשר מחזקים את דפנות כלי הדם, מומלץ להגביר צריכה של: אוכמניות, דובדבנים, רימון, תותים, ענבים סגולים ופירות הדר, כמו כן מומלץ לשלב גם ירקות אדומים כמו כרוב סגול וסלק.
- מומלץ לצרוך מזון העשיר בויטמין C, גם ויטמין זה מחזק את דפנות כלי הדם וכמובן נוגד חמצון, מומלץ להגביר צריכה של: פלפל אדום, כרוב, כרובית, ברוקולי, עגבניות, תרד.
- מומלץ לשלב מזון המכיל חומצות שומן חיוניות אשר שומרות על תקינות וגמישות כלי הדם ומפחיתות את לחץ הדם. חומצות שומן חיוניות נמצאות בדג סלמון, זרעי פשתן, זרעי צ’יה, שמן זרעי פשתן, אגוזי מלך לא קלויים כמובן, אבוקדו ושאר אגוזים וזרעים.
בלי קשר למצב הפתולוגי של דליות ברגליים או בפות צריכה של חומצות שומן חיוניות הכרחית במהלך ההיריון ובמיוחד בטרימסטר השלישי, מומלץ לצרוך אומגה 3 מסוג DHA. חשוב מאוד לצרוך שתייה מספקת של לפחות 10 כוסות מים ביום, ומומלץ לשלב חליטות של צמחי מרפא המותרים בהיריון או מיצי ירקות ופירות מהרשימה מעלה.
חשוב מאוד להימנע מצריכה מרובה של מלח במזון, או מזון מעובד שמכיל מלח ברמה גבוהה, כלומר, חשוב להימנע ממזון מעובד, חטיפים, מזון משומר, אבקות מרק, רטבים מוכנים וכו’, צריכת נתרן מוגברת מובילה להצטברות נוזלים ולחץ נוסף על כלי הדם החלשים. מומלץ לצמצם צריכה של פחמימות פשוטות וסוכרים, אשר מחלישים את הגוף ובפרט על דפנות כלי הדם.
צמחי מרפא לטיפול ביתי בוורידים ובדליות בהיריון:
אחד הצמחים המערביים שיכולים לטפל בבעיית הדליות בהריון הינו צמח הממליס, צמח זה בטוח לשימוש בהריון ובבעת ההנקה, ניתן לרכוש אותו כצמח יבש לעשות חליטה של 1 כף צמח ב 1 כוס מים רותחים, להשרות מספר דקות ולסנן. מהחליטה שנוצרה ניתן ליצור קומפרסים קרים, או לשים בתוך בקבוק שפריצר עם מספר טיפות לבנדר ולהשפריץ על אזור הנרתיק. ניתן גם לעשות אמבטיית ישיבה ולשבת בתוך מים חמימים יחד עם הצמח עצמו, כמובן שבדרך הזו חשוב לשים כמות גדולה יותר של הממליס במי האמבט, ניתן להוסיף גם פרחי לבנדר מיובשים וטיפות ויטמין E למי האמבט.
צמח נוסף שניתן להשתמש בו בשימוש בייתי כמו הממליס הוא הקלנדולה, ניתן לרכוש שמן קלנדולה ולמרוח בתנועות עיסוי בכף הרגל לכיוון מעלה – לכיוון הלב, כך בעצם את משפרת את זרימת הדם ומחזקת את ורידי הרגליים מבחוץ. כמו כן ניתן למרוח אותו גם על דליות בפות לצורך הקלה.
שימוש חיצוני של צמחי מרפא אלו יחד עם לבנדר וברוש בטוחים לשימוש במהלך ההיריון. מטרת הטיפול הביתי הטבעי הינו מניעת החמרה במצב, חשוב מאוד להמשיך בירור ומעקב רפואי אחרי מצב הדליות, ובעת הצורך לבדוק גם ענייני קרישת דם. במידה וברצונך לשלב נטילה פנימית של צמחי מרפא חשוב לעשות זאת במסגרת ליווי של נטורופתית או הרבליסטית המלווה ומתמחה בליווי נשים בהיריון.
ארומתרפיה לטיפול בוורידים ובדליות בהיריון:
אחד הכלים הטבעיים הפשוטים שיש ברשותנו הוא שימוש בשמנים אתריים, שהם בעלי יכולות רפואיות רבות ומגוונות. ישנם שמנים אתריים ספציפיים שמסייעים לטיפול והקלה בדליות, לדוגמא: שמן ברוש – מחזק ומגמיש את כלי הדם, כמו גם שמן אתרי הדס, לימון, גרניום ולבנדר. כל השמנים האלו מותרים לשימוש גם בהיריון בשלביו השונים. ישנם שמנים אתריים נוספים שמטפלים נהדר במצב זה, אך הם אינם מומלצים במהלך ההיריון וניתן להשתמש בהם להמשך טיפול לאחר הלידה.
טיפולי מגע לטיפול בוורידים ובדליות בהיריון:
אחת השיטות שהכי עוזרת להגמשת כלי הדם וזרימת הדם הינה עיסוי רפואי, בעיסוי אנו מתמקדים על שיפור זרימת הדם, כך שעיסוי מכף הרגל לכיוון מעלה (לכיוון הלב) יעשה הטבה משמעותית בנפיחות, בתחושת הגרד, וגם בנראות החיצונית. עיסוי בשילוב שמנים אתריים עושה עבודה נפלאה. כמו כן רפלקסולוגיה שמסייעת בפינוי נוזלים, חיזוק מערכת הלב וכלי הדם, פינוי והנעה גם מסייעת רבות לנשים הסובלות מדליות.
לסיכום, אם את סובלת מהופעה של ורידים בולטים ברגליים או בכל אזור אחר יש לך מגוון דרכים ביתיות לטפל ולמנוע החמרה, במידה ויש צורך פני לגורם רפואי או לרפואה משלימה על מנת לקבל דרכי טיפול נוספות שמטרתן לשמור על המצב הקיים ולמנוע החמרה לאורך ההיריון.
מאחלת לך המשך היריון קל בריא ונינוח
אפרת אדר – נטורופתית, מטפלת במגע,
מדריכת הכנה ללידה ודולה באזור חדרה
נייד: 050-3393134
טבע נשי – ליווי עוטף ותומך בהיריון ובלידה