כל אם טרייה ומניקה עלולה להיתקל בקשיים בהנקה. האם התינוק שלי אוכל מספיק? איך אדע שיש לי מספיק חלב? השד מרגיש מרוקן, אולי הוא לא אוכל מספיק? ואיך אוכל להגביר או להעשיר את ייצור החלב שלי?
אז בואי נעשה קצת סדר בדברים.
העובדה הראשונה חשובה ביותר – אין שום משמעות להעשרת חלב האם. הוא עשיר מעצם היותו ובכך שאת מניקה את תינוקך הוא מקבל את כל הוויטמינים והמינרלים אותם הוא צריך. אין צורך בהעשרת חלב אם, שכן הוא מועשר ותמיד יהיה כזה. ובאשר להגברת חלב האם, זו כבר תורה שלמה.
השאלה הראשונה שנרצה לשאול היא האם יש צורך אמיתי בהגברת חלב האם? התשובה היא שלא כל אחת צריכה להגביר את יצור חלב האם. בדרך כלל הגוף לומד ויודע כמה חלב לייצר על מנת לספק לתינוק שלך את צרכיו. אמנם לפעמים השד נראה או מרגיש מרוקן מחלב, אך לא תמיד ההרגשה הזו נכונה. על מנת לברר האם ישנו צורך כלשהו בהגברת חלב האם נשאל את עצמנו כמה שאלות:
-
- האם יש מספיק חיתולים רטובים? חיתולים מלאים בשתן ובצואה יעידו כי יש חילוף חומרים וכי התינוק אוכל.
- האם יש עליה תקינה במשקל? ניתן לבדוק בטיפת חלב ולעקוב אחרי העלייה במשקל. במידה והתינוק עולה במשקל באופן תקין, זה מעיד על כך שהוא יונק בצורה טובה ויעילה.
- האם החיבור לשד נעשה בצורה טובה? במידה והחיבור נעשה בצורה טובה והתינוק יונק באופן יעיל, נראה זאת על ידי חיתולים רטובים שיעידו על אכילה תקינה של התינוק.
- האם אני מנהלת נכון את ההנקה שלי? ניהול נכון של ההנקה הוא חשוב וחיוני לתהליך יצור החלב, כך הגוף לומד לייצר חלב בכמות אותה התינוק דורש.
אז מה זה בעצם ניהול הנקה? ישנם כמה כללים שצריך לשמור עליהם על מנת לנהל את ההנקה בצורה יעילה ובכך לשמור על כמות חלב מספיקה ומספקת עבור התינוק.
טיפים לניהול הנקה:
בראש ובראשונה נשאל מתי מניקים? הנקה מומלצת לפי דרישה. לא צריך לפתוח שעון ולעמוד עם סטופר. בנוסף, לא צריך לחכות לסימני רעב מאוחרים כמו בכי. סימנים מקדימים כמו הכנסת ידיים לפה או חיפוש השד באמצעות הפה יכולים להעיד על כך שהתינוק רעב ורוצה לאכול. גם אם תינוק אוכל כל שעה-שעתיים זה תקין.
-
- חיבור נכון לשד- על מנת להגיע ליניקה יעילה (ובהמשך גם קצרה יותר) נרצה לראות חיבור נכון לשד. עוד בבית החולים תוכלי להיעזר באחיות ויועצות ההנקה הנמצאות במחלקת היולדות על מנת ללמוד כיצד לחבר את התינוק אל השד. אם נתקלת בבעיה לאחר השחרור מבית החולים, תוכלי לפנות למדריכת הנקה או יועצת הנקה מוסמכת.
- הנקה משני הצדדים- לרוב נרצה לראות הנקה משני הצדדים בכל פעם. מתחילים משד אחד, לאחר שהתינוק מתנתק מהשד (אין צורך לנתק אותו) נוכל להציע לו את השד השני. בדרך כלל את רוב הארוחה הוא יאכל מצד אחד והצד השני יהיה רק ה”קינוח” ולכן בפעם הבאה כשנניק נתחיל ונציע את הצד בו הוא סיים בפעם הקודמת וכן הלאה.
- תזונת האם ומנוחה- חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת, מזונות עתירי ברזל, ויטמינים ומינרלים יסייעו בחיזוק הגוף שלך בהנקה וכך תרגישי חזקה יותר. גם מנוחה חשובה מאד, צבירת כוחות גם היא תסייע בייצור חלב.
- לא לוותר על הנקת לילה- בלילה הורמון הפרולקטין (אשר מייצר חלב) מופרש בצורה מוגברת ולכן ייצור החלב בלילה הוא משמעותי יותר.
- טיפול בכאבים- אם יש פצע, סדק או כאב בזמן ההנקה כדאי לטפל כמה שיותר מהר. הנקה לא אמורה לכאוב וכשהיא כואבת זה יכול להיות מאד לא נעים. גם התינוק וגם את צריכים ליהנות מההנקה.
ואם ענינו על כל השאלות הללו והחלטנו שיש צורך בהגברת חלב האם נוכל לעשות מספר דברים:
-
- לפנות לעזרה מקצועית. יועצת הנקה תוכל להדריך כיצד לנהל את ההנקה בצורה טובה יותר, כיצד לחבר את התינוק לשד ותוכל גם לוודא שאין בעיה נוספת שלא התגלתה עד כה.
- הנקת לילה – כמו שאמרנו, בלילה מופרש בצורה טובה יותר הורמון הפרולקטין שעוזר בייצור חלב האם ולכן הנקה בשעות האלו יסייעו להגביר את חלב האם.
- תמצית צמחים טבעית – ישנם מוצרים טבעיים שניתן לקחת על מנת להגביר את ייצור החלב ובמקרה הצורך מומלץ להשתמש בהם.
- הנקה מרובה ושאיבה – הגוף שלנו מייצר חלב לפי ביקוש. ככל שיהיה יותר ביקוש, כלומר תהיה הנקה ופינוי של השד, כך הוא ידע שהוא צריך לייצר עוד ועוד חלב כדי למלא את השד ולכן ככל שההנקות יהיו מרובות או אם תשאבי את החלב מהשד ותרוקני אותו, כך הוא ידע שעליו להתמלא שוב.
- תזונה- ישנם מאכלים שידועים בכך שהם מעודדים ייצור והגברת חלב האם. לדוגמא- דייסת קוואקר, בירה שחורה, שקדים. כל אלו יכולים לסייע. בנוסף, חשוב להגיד שזה לא הזמן לדיאטות. דיאטה עם גיערון קלורי איננה מתאימה לתקופת ההנקה. אפשר וחשוב לאכול אוכל בריא ומזין, אך לא להמעיט באכילה באופן מכוון.
לסיכום, חלב האם הוא הטוב ביותר עבור תינוקך, הגוף שלך יודע מה עליו לעשות והוא יעשה את המוטל עליו בצורה הטובה ביותר. החלב שלך עשיר דיו ואין צורך להעשירו. חשוב מאד לנהל את ההנקה בצורה טובה על מנת שההנקה תהיה יעילה וייצור החלב בגוף יעשה בצורה מיטבית. הקשיבי לגופך, לאינטואיציות שלך, התחברי אליו וכך תוכלי להעניק לתינוקך את כל מה שהוא זקוק לו ויחד עם זאת זכרי גם את עצמך, את כאן בשבילך ובשבילו ולכן חשוב שתרגישי טוב ותהיי מספיק חזקה.
רז קביליס 0543024549
דולה, דולה לאחר לידה, מנחת בתים פתוחים לנשים בחופשת לידה
אמא נולדה – רז קביליס מלווה נשים בתהליכי לידה.