כל אישה היא עולם בפני עצמה
מאחר שכל אישה היא שונה, לכל אחת יתאימו דרכים אחרות. מה שחשוב בעיני בהקשר של ההתמודדות עם הכאב בלידה (ובכלל), היא להיות פתוחה ולא מוכוונת מטרה ונעולה על דרך מסוימת. תמיד חשוב לזכור מה חשוב בלידה (להעניק תינוק/ת את הדרך הבריאה והבטוחה ביותר עבורו ועבורך) ולזכור שהלידה איננה תחרות. כשבאים עם החלטות מקדימות והמציאות פתאום משתנה, הדבר עלול להיות כרוך בתחושת אכזבה או פחד. בכלל, אני ממליצה בהקשר של לידה, להתייחס לכאן ועכשיו. אנחנו לא יכולים לדעת בוודאות מה יתפתח ולכן עדיף לקבל החלטות בהתאם לנתונים ברגע נתון.
אפידורל
האפידורל הוא משכך כאבים ששינה לחלוטין את פני הלידה. המונח אפידורל הוא למעשה שמו של החלל בין החוליות אליו מזריקים את חומר ההרדמה. האפידורל מטשטש את היכולת להרגיש כאב מהמותניים ומטה. כיום נותנים אפידורל במינון שאינו משתק, אלא מטשטש את הכאב בלבד. תוכלי להזיז את רגליך, אך לא תרגישי כאב. מרגע קבלתו לא תוכלי לרדת מהמיטה עד כ- 6 שעות מהפסקתו. האפידורל אינו עובר את השיליה ולכן אינו מגיע לעובר. את האפידורל מקבלים בחדר לידה בלבד ומזריק אותו רופא מרדים. ההליך הוא הליך סטרילי שבד”כ מתבצע בנוכחות מיילדת בלבד ולעיתים מורשה להישאר גם מלווה, זה תלוי במרדים.
את תתבקשי לשבת על קצה המיטה, עם גב מקומר ולא לזוז. אם את בציר וקשה לך לא לזוז, המרדים יחכה לסיומו. בתחילה שמים על הגב יריעת פלסטיק או בד שיבודדו את המקום. בשלב השני המרדים ינקה את האזור ויהפוך אותו לסטרילי. השלב הבא הוא זריקת הרדמה מקומית ואח”כ החדרה של צינורית דקיקה באמצעות מחט לחלל האפידורלי. לאחר ההחדרה המרדים מוציא את המחט (היא לא נשארת בגב!) והחומר יתחיל לזרום. המרדים יקבע את הצינור לגב באופן שלא יזוז במהלך הלידה. בהתחלה תתבקשי לשכב על הגב כדי שהחומר יגיע לשני צדי הגוף באופן שווה. האפידורל משפיע בתוך כרבע שעה. את תקבלי מתג שניתן ללחוץ עליו בכדי להוסיף עוד חומר אם את מתחילה להרגיש כאב. לקראת השלב השני, כדאי להיות במצב בו את מרגישה את צירי הלחץ לא בכאב, אבל כן באופן שאת יכולה לזהות את הלחץ ואז יהיה לך קל יותר להבין לאן את צריכה ללחוץ.
שאלות נפוצות לגבי האפידורל:
האם אפידורל מעכב לידה?
כשלוקחים אפידורל בפתיחה מתקדמת (ב- 5 ס”מ פחות או יותר), לאחר התמודדות עם צירים במשך כמה שעות, ובטח אם את כבר בעייפות גדולה כי לא ישנת כל הלילה, במקרים רבים הוא דווקא יקדם את הלידה מאוד. האפידורל מאפשר לגוף להרפות וההרפיה, היא מקדמת את הלידה. בנוסף, העובדה שאת מקבלת הפוגה מהכאב המאפשרת לך לישון או לפחות לנוח ולצבור כוחות, יכולה להיות לעזר רב לקראת השלב השני של הלידה, שלב הלחיצות, שבו תצטרכי לגייס כוחות כדי ללחוץ באופן יעיל וארוך. לעיתים האפידורל כן מעכב (בעיקר כשלוקחים אותו מוקדם), ואז יתכן שתידרש הוספה של עירוי פיטוצין, חומר המחקה את הורמון הפיטוצין, כדי להגביר את הצירים.
האם נותנים אפידורל רק בפתיחה מסוימת?
כיום, ברוב בתי היולדות יתנו אפידורל כשהיולדת תבקש ואין מגבלה של גודל פתיחה. כל מקרה לגופו. יולדת שבפתיחה 2 מאוד מאוד כאובה תוכל לקבל אפידורל וכך גם יולדת בפתיחה 9 שמבקשת. כמובן שיש נתונים אובייקטיבים שיילקחו בחשבון כמו אם יש חדרי לידה פנויים או לא (במקרה של פתיחה קטנה) או מקרים דחופים יותר, או היכולת של היולדת לא לזוז (במקרה של פתיחה גדולה ועד כמה זה יהיה יעיל בשלב זה – האם יספיק להשפיע).
מהם תופעות הלוואי?
אחת מתופעות הלוואי היא רעד. כשיודעים את זה מראש זה לא מלחיץ. תופעה נוספת היא גרד והיא פחות נפוצה. באחוזים נמוכים קורה שיש כאב ראש חזק לאחר שההשפעה פגה, ולעיתים מספר ימים לאחר הלידה. במקרה כזה יש להגיע להיבדק ולקבל טיפול.
כשמקבלים אפידורל לא זזים יותר?
מרגע קבלת אפידורל יש צורך בניטור רציף ובשל ההרדמה אין אפשרות לרדת מהמיטה. יחד עם זאת, דווקא בגלל זה, חשוב ביותר “לעבוד”. בעזרת המלווה ו/או הדולה, חשוב לשנות תנוחה מצד לצד, לעיתים אפשר גם על 6 (רק באישור המיילדת), ניתן להושיב באמצעות הרמת המשענת של המיטה ולהזיז את החלק העליון בסיבובים וניתן להרים רגל בשכיבה על הצד ולהזיז אותה בתנועות סיבוביות. לקראת שלב הלחיצות מומלץ לשים בין הרגלים כדור בוטן שקיים היום ברוב בתי היולדות (רק לא לשכוח לעטוף אותו בסדין נקי) ולהחליף צד כל 20 דקות.
פטידין
חומר מטשטש הניתן בעירוי בד”כ. החומר מרפה את השרירים. פטידין לא נמצא בשימוש בכל בתי היולדות כיום. החיסרון הגדול שלו הוא שהוא עובר את השיליה ויכול לגרום לקושי בנשימה, לישנוניות ולציון אפגר נמוך של העובר. בפטידין ניתן להשתמש בלידות ארוכות מאוד שצפוי שהשפעתו תפוג לפני שלב הלחיצות.
גז צחוק
נמצא בחלק מבתי היולדות. גז צחוק ניתן ע”י הצמדת מסיכה לפה ולאף. שימוש בגז צחוק נותן מענה זמני (בשלב שאיפתו) ומכהה את הכאב. תופעות לוואי יכולות להיות בחילה או סחרחורת ותחושת אובדן שליטה. תופעות הלוואי, אם מורגשות, חולפות כשמפסיקים את השימוש.
לסיכום,
יש הרבה מה לעשות כדי להקל על הכאב בלידה. הכנה טובה, הבנה של התהליך והאפשרויות הקיימות ותמיכה פעילה במהלך הלידה, בהחלט יכולים לעזור בהתמודדות.
ורד גולן
054-466-6252
דולה, הכנה ללידה, דולה פוסט וקאוצ’רית.