השראת לידה באמצעות דמיון מונחה

כתבה: עפרה ויסמונסקי

התפתחות תקינה של לידה היא מצב מיטבי בו האם סיימה תקופת הריון הנעה בין 38-42 שבועות והגוף מתחיל להיכנס למצב של לידה באופן ספונטני, בין אם בדרך של פקיעת קרומי השפיר או בדרך של התכווצויות רחמיות (צירים, שבסופו של תהליך יסתיימו בלידה). עם זאת קיימים מקרים בהם יש צורך ל”עודד” את הגוף ליצירת תהליך לידה, בשל מספר סיבות:

  • כאשר נוצר מצב של “הריון עודף” (לאחר תאריך הלידה המשוער) ומתחיל לחץ מצד המערכת הרפואית להתחיל לידה.
  • כאשר העובר אינו מקבל הזנה מספקת מהשליה או במיעוט מי שפיר.
  • עקב רעלת הריון או סכרת.
  • במצבים בהם פקעו קרומי השפיר אך לא התפתחה לידה עצמונית.
  • במצבים בהם התחיל תהליך לידה, אך הוא איננו מתקדם ללידה פעילה.

קיימות מספר שיטות להשראת לידה, חלקן נעשות באמצעים כימיים בביה”ח וחלקן מגיעות מעולם הגוף-נפש ונסמכות על הידיעה כי מצבים נפשיים כמו פחד, מתח, או עומס רגשי ומצבים אנרגטיים, משפיעים על תהליכים גופניים (והפוך). במאמר הזה אני רוצה להציג את האפשרות לשימוש בדמיון מונחה כאמצעי להשראת לידה.

אבל קודם כמה מילים על השיטה. שיטת הדמיון המונחה (Interactive Guided Imagery) היא שיטת טיפול בעזרת דמיון, כאשר הדימוי עולה מתוך עולמו הפנימי והייחודי של המטופל, בהתאם לנושא בו הוא רוצה לעסוק. המנחה משמש מעין “מגשר” בין המטופל לעולמו הפנימי ועולם הדימויים שלו, בעזרת מגוון פרוטוקולים של הנחיה, המתאימים למגוון רחב של מצבים. ייחודי לשיטת הדמיון המונחה היא יצירת דיאלוג, הן בין המנחה למטופל והן בין המטופל לדימוי שעלה.

בחזרה להשראת לידה, בעזרת דמיון מונחה ניתן ליצור בטחון עמוק ואמיתי ביכולתה של האישה להירגע ולאפשר לגופה להפעיל באופן טבעי את שנדרש להתקדמות הלידה. בעזרת דמיון מונחה ניתן גם להגיע לתובנות עמוקות בקשר למצבים אשר אולי יצרו “מחסומים” להיווצרות לידה. מחסומים כאלה יכולים להיות פחד עמוק ולא מודע למשל מלהפוך לאמא או מכך שהתינוק יינזק במהלך הלידה או אפילו איך תושפע המשפחה מתוספת של חבר חדש לתוכה ועוד, כמו סיטואציה אישית, זוגית או משפחתית מורכבת, למשל במצב בו היחסים בין בני הזוג לא יציבים והאם חוששת שיחריפו עקב הצטרפות תינוק למשפחה. לעיתים יכול לעלות גם זיכרון טראומטי מלידה קודמת או חוויה אחרת אותה חוותה האם בעבר. לעיתים קיים גם איזשהו גורם מעכב מצד העובר בדרכו החוצה, אשר בעזרת דמיון מונחה ודיאלוג עם העובר, ניתן לברר אותו ולאפשר לו את ה”ביטחון” שבלהיוולד. הדרך הטובה ביותר אולי להבין איך זה עובד תהיה בעזרת סיפורי מקרה של דולות (בוגרות של הקורסים שלנו) שנעזרות בדמיון מונחה בעבודתן עם נשים בהריון ובלידה.

דיאלוג עם תינוק – אורלי מזרחי

אישה בהריונה השני. שבוע 40. עדיין אין סימנים להתחלת לידה.

לאחר שיחה איתה, החלטתי לעבוד איתה בדיאלוג עם התינוק. היא רואה תינוק מקופל, לא זז, לרב ישן. מצחיק אותה כשבועט, מידי פעם לוחצת על הבטן שלה והוא מגיב. היא שמה לב שהוא דומה לבן הגדול, מספרת שלא הרגישה אותו כמעט לאורך כל ההיריון. זז מעט מאוד, כאילו הוא לא שם. היא שמה לב שטוב לו שם, לא רוצה עדיין להיות נפרד. אומרת לו שאם הוא עדיין רוצה להיות שם אז הוא יכול. “קח את הזמן”, “זו הנוחות שלי”. כעת חשה מערבולת בכל הגוף, “אולי זה מה שהוא מרגיש”, ריחוף בחלל. תחושה מפחידה.

רוצה לשים רגליים על הקרקע, להיות יציבה (נמצאת בשכיבה על מיטת הטיפולים). “הפחד שלי מהלידה, בשבילו זה עוד יותר, גם הוא לא רוצה. שנינו יודעים שזה למשוך את הסוף. להסתכל אחורה במקום קדימה, ריחוף, ניתוק, כמו סחרחורת. העולם, החיים, המציאות…קולות התמודדות…” שמה לב שהדבר הכי טוב: שקט-  שם יש לך הכל. “אני מקווה שאצליח לתת לו הכל, את הכי טוב שלי, אנסה.” התינוק מבקש שנאהב אותו. “כולנו אוהבים אותו. אני רוצה לקוות בשבילו שיהיה לו קל, בחיים שיהיו לו.” “אני מפחדת מההתנהלות הקשה, לא לישון בלילה שוב, 2 ילדים, בכי של תינוק, איך המשפחה תגיב? איך אני אגיב? איך אחלק את עצמי?” “אני מנסה לחשוב חיובי, לא בטוח שיהיה כך.” “יעזור לי להיות כאן וכרגע”.

תינוק: “תמיד היה כאן וכרגע, אנחנו אלה שמאבדים את זה…”

האם: “יעזור לי לחשוב ולהתרכז בך. אני יכולה לנסות. אתה גם תצטרך להכיר במגבלות שלי ”, “אני צריכה לזכור לנשום”.

תינוק: שמח לדעת שאתם אוהבים אותי.”

לסיכום:

היא יצאה שלווה מהטיפול, עם שקט פנימי ואף התרגשות של שמחה. האם ילדה למחרת . הצירים החלו ב 5 בבוקר. בשעה 8 אחרי ששמו את הבן הבכור בגן , נסעו לבית החולים ותוך 40 דק’, היא ילדה בלידה טבעית ומרגשת.

דיאלוג עם הרחם –  חגית נעים

היי בנות, רוצה לשתף אתכן בחווית לידה מופלאה. שלא מזמן חזרתי ממנה, ששוב ושוב מזכירה לי איזה כלי עוצמתי יש בידינו. יולדת בלידה ראשונה, שבוע 4 + 39, פתיחה 2 מחיקה 80%, החליטו להשאיר במחלקה ושלחו אותה להסתובב. בשעה 14:00 ירדה חזרה לחדר לידה עם צירים כואבים וצפופים, בדיקה הראתה 3 ס”מ ומחיקה 90%, הצטרפתי. הצירים היו בהחלט נסבלים, צפופים- ממש לא. לדברי היולדת יש בשבועות האחרונים התרגשות וחששות לקראת הלידה המתקרבת, לא משהו יוצא דופן, הכל בסדר. השעה 00:00 שום התקדמות מהשעה 14:00 בצהריים. בהחלטה משותפת עלינו בחזרה למחלקה, תכננתי לעשות לה דיאלוג עם הרחם ולאפשר לה שינה טובה. הרגיש לי הכי נכון לעשות את התהליך המופלא הזה בתוספת חילוף.

המסר הברור שהגיע מהרחם היה: אני בטוח במעשי, אין לי שאלות אלייך, אין לי ספקות… אני רוצה שתאפשרי לי לעשות את העבודה בקצב שלי – תהיי רגועה ! ותבטחי בי. סיימנו את התהליך שאלתי את היולדת איך היא מרגישה, אמרה שעברה תהליך מדהים. עכשיו היא הרבה יותר רגועה ובוטחת בגוף שלה. הוא סיפק לה את כל התשובות !!!!

לאחר שסיימנו היא קמה לשירותים, אני ישבתי לכתוב לה את הדברים באופן מסודר כדי שברגעי משבר תביט בהם ותתחזק. שכבה במיטה ואמרה לי “אויש אני ממש רטובה, כמה הפרשות יש לי. אני ניגשת להחליף פד”, אמרתי שאולי יורדים לה המים, מבולבלת ניגשה לשירותים, התלוויתי אליה ואישרתי שאכן אלו מי שפיר היורדים בטפטוף. התחילו צירים אינטנסיביים, חזרנו (שוב!) לחדר הלידה. 3 שעות מירידת המים נולד בן מקסים במשקל 3.175. אני דומעת (גם עכשיו) וגאה כל כך שיכולתי לאפשר לה לשחרר. פורשת למיטה אחרי 30 שעות ערות. לילה טוב ושבת שלום.

מקום בטוח – מיכל בן יעקב

שמחה לשתף שבשבת ליוויתי יולדת בלידה ראשונה. החששות והפחד הציפו אותה לקראת פתיחה מלאה (איך לא…) התחלתי איתה בהרפיה ועברנו למקום בטוח (הבנתן כבר שאני מאוהבת במקום הבטוח) היה מ-ד-ה-י-ם !!! היא הצליחה לשחרר ולהרפות, כשהמיילדת נכנסה וביקשה לבדוק מה קורה, היולדת לרגע לא הבינה איפה היא בדיוק.

תודה ענקית על הכלי המדהים שכל פעם מחדש אני נוכחת לראות עד כמה הוא עוצמתי. מתוך הדוגמאות המובאות כאן אפשר לראות כי ישנן דרכים רבות ומגוונות לעבודה עם דמיון מונחה להשראת לידה, חלקן מתאימות לעבודה עם האישה לפני התפתחות הלידה, בבית או בקליניקה (ולעיתים במחלה בבית החולים) וישנן דרכים המתאימות יותר לעבודה “בשטח”, בעת הלידה עצמה, כאשר יש צורך ליצור סביבה בטוחה ורגועה עבור האישה על מנת שהלידה תוכל להתקדם.

השימוש בדמיון מונחה לצורך השראת לידה הוא דוגמה מופלאה לחיבור העמוק שבין מצבי תודעה לתגובה גופנית. מעוד ועוד דוגמאות ומקרים בהם נתקלתי במהלך עבודתי כדולה, הן בחדר הטיפולים בטיפול בנשים הרות לקראת לידתן, הן בחדר הלידה וכן דרך סיפורי מקרה של דולות הנעזרות בדמיון מונחה, אני נוכחת שוב ושוב כי הדמיון המונחה מאפשר לאישה את התנאים הייחודיים הדרושים לה כדי שגופה ידע ללדת בדרך הנכונה לה.

** עפרה ויסמונסקי – דולה ומכינה ללידה, מטפלת ומנחה קורסים בדמיון מונחה, שותפה ב”דרך חיבור” יחד עם ענת נוי עזריאלי – קורסים וסדנאות עם דמיון והתמקדות.

 

המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.

קטגוריות משוייכות:

הריון ולידה

תגיות משוייכות:

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך