השראת לידה והנקה

שרונה נגבי, יועצת הנקה מוסמכת ibclc

השראת לידה הינה מצב בו יולדת שאינה בלידה כלל מזורזת לקראת לידה בגלל סיבות רפואיות שונות. בין הסיבות הנפוצות: לחץ דם גבוה ורעלת הריון, שבוע הריון מתקדם (מעל לשבוע 42), ירידת מים ללא צירים, מיעוט מי שפיר, ומוניטור עוברי לא תקין. בחרתי להתמקד פה בהשראה על ידי פיטוצין כיוון שזו שיטה מאוד מקובלת בחדרי הלידה בישראל ובנוסף לכך שיטות ההשראה האחרות גורמות ברובן לפחות נזק בהנקה, והפיטוצין משפיע בכל כך הרבה דרכים שהיה לי מאוד חשוב לפרוש לפניכן.

באופן כללי, צריך לזכור שתינוק הנולד בהשראת לידה בדרך כלל עדיין לא מוכן ללידה, כיום מאמינים כי התינוק הוא שמפריש חומרים המתחילים את הלידה כאשר גופו מוכן לכך על כן ניתן להסיק כי תינוק שנולד כתוצאה מזירוז אינו בשל לגמרי להיוולד. פעמים רבות נראה תינוק שרפלקס המציצה ורפלקס החיפוש שלו עדיין חלשים מאוד או עדיין כלל לא קיימים. יועצת הנקה יודעת כיצד לעזור לתינוק במצב זה וללמד אותו למצוץ ולינוק נכון, אך שוב מדובר על עיכוב בתחילת ההנקה וביצור החלב של האם.

פיטוצין

פיטוצין הינו הורמון אוקסיטוצין סינתטי הניתן ליולדת על מנת להתחיל לידה או לזרז לידה שאינה מתקדמת בקצב המצופה. תפקידיו של האוקסיטוצין הטבעי המופרש בגופנו רבים מאוד: מבחינה פיזית הוא גורם להתכווצויות הרחם ולשחרור החלב, ומבחינה רגשית הוא מקושר לתחושת האופוריה והרגיעה, הגורמים לקשר ההתאהבות בין האם לתינוק (לא בכדי קוראים לו הורמון האהבה). הפרשה טבעית של אוקסיטוצין בזמן הלידה משפיעה על היזון חוזר של מנגנון “הילחמי או בירחי” (fight or flight) וגורמת להתקדמות הלידה. כאשר ניתן אוקסיטוצין סינטטי, הוא עשוי לתפוס את מקומם של הקולטני האוקסיטוצין הטבעי ולעכב את שחרור החלב אצל האם המניקה.

אחת מתופעות הלוואי הידועות של פיטוצין היא צבירת שתן, צבירת נוזלים ובצקות וכן עיכוב ביצור החלב. כאשר הגעת החלב הבוגר מתעכבת הדבר עשוי לגרום לצהבת יילודים המייצרת תגובת שרשרת העשויה לפגוע מאוד בהנקה. הצהבת בדרך כלל גורמת לתינוק להיות מאוד ישנוני, כך שהוא לא מגיע לשד במלוא כוחותיו, היניקות שלו קצרות ולא מספיק תכופות והעלייה במשקל נפגעת, במצב זה השד לא מקבל גירוי מספק לייצור חלב מלא ורציף והאם מהצד השני, נדרשת על ידי הצוות הרפואי בבית החולים לתת לתינוק בקבוקים של תחליף חלב כדי להאכיל את התינוק.

אפידורל והנקה

זירוז לידה על ידי פיטוצין גורם לרוב לצירי לידה קשים להתמודדות וכואבים יותר, השראת לידה אינה מניחה לגוף להתחיל את תהליך הלידה בעצמו (לעיתים מסיבות מוצדקות לגמרי כמובן) ובעצם מעבירה את גוף האישה ההרה ‘מאפס למאה קמ”ש’ תוך זמן קצר, על כן ברוב המקרים יוצע ליולדת המזורזת גם אלחוש אפידורלי. אפידורל מאוד מקל על כאבי הצירים הנגרמים על ידי הפיטוצין, אך יש חשיבות רבה להבנת ההשפעה של האפידורל על ההנקה. על מנת לקבל את זריקת האפידורל יש לקבל תחילה עירוי נוזלים, לפחות מנה אחת ולעיתים אף יותר על מנת להימנע מתופעת הלוואי הנפוצה ביותר בלקיחת אפידורל- ירידת לחץ דם. כמות הנוזלים שהיולדת מקבלת בזמן הלידה משפיעה מאוד על ההנקה מאחר שנוזלים עשויים לגרום לבצקות, אנו  רגילים לשמוע על בצקות בגפיים התחתונות  אך בצקות מופיעות גם בזרועות ומפריעות לאחיזה בתינוק ולעיתים ניתן לראות בצקות בהילה שמקיפה את הפטמה. כאשר אזור זה נפוח ובצקתי יהיה קושי גדול לתינוק להתחבר לשד וההנקה תתחיל ברגל שמאל. גם בצקות ברגליים יכולות להשפיע על ההנקה, כאשר האם לא יכולה לנוע בחופשיות ולקחת את התינוק שלה אליה ולהניק אותו על פי דרישה ולא כל שלוש שעות בתינוקייה.

משקל היילוד מושפע אף הוא מעירויים שאימו קבלה במהלך הלידה, כאשר ניתנים עירויים רבים לאם במהלך הלידה, יתכן מאוד ומשקל היילוד יהיה מושפע מנוזלים אלה, ואז כאשר יושווה משקל התינוק בלידה למשקלו כעבור יום-יומיים ניתן יהיה לראות ירידה מאוד תלולה במשקל שיכולה להיות מוסברת על ידי יציאת הנוזלים המיותרים. רוב הצוותים בבתי החולים נכנסים ללחץ גדול סביב ירידה לא תקינה במשקל, ושוב היולדת תיחשף לתגובות לכך שאין לה מספיק חלב, ושיש צורך במתן בקבוקים רבים.

הנקה וניתוח קיסרי

מתן פיטוצין ולאחר מכן אפידורל הם התחלה של מה שמכונה ‘מפל התערבויות’ ומעלה את הסבירות שהלידה תסתיים בניתוח קיסרי חירום. לאחר ניתוח קיסרי חשוב מאוד שהאם תניק לשם כיווץ אידיאלי של הרחם והתאוששות קלה ומהירה יותר מהניתוח. יש מספר קשיים העלולים למנוע ממנה את תחילת ההנקה בזמנה: האימא עשויה לסבול מכאבים רבים, מה שיעכב שוב את לקיחת התינוק אליה והנקתו על פי דרישה. נשים אחרי ניתוח קיסרי מתקשות לעתים להצמיד את תינוקן אל השד בתנוחת המעבר בשל הלחץ שנוצר על הצלקת. חוסר מודעות לאפשרויות של תנוחות אחרות יכול מאוד להגביל, וכדאי לדעת שתנוחת פוטבול המכונה גם דרבוקה יכולה להיות פתרון שמקל מאוד על בעיה זו.

תינוק שנולד בניתוח קיסרי בהרדמה מלאה עלול להיות ישנוני כתוצאה מחומרי ההרדמה שהאם קיבלה. תינוק ישנוני, ינק פחות, יעלה פחות במשקל ויתכן שייצור חלב המעבר יתעכב. במקרה כזה, מגע של עור בעור בין האם לתינוק יכול לעזור לתינוק להתעורר ולינוק ולאם להרגיש טוב ולהתחיל להתאושש מחוויית ניתוח החירום. כמו שניתן לראות הפגיעה בהנקה לאחר מתן פיטוצין היא כמעט ודאית. כדאי מאוד לנסות אפשרויות זירוז מתחום הרפואה המשלימה לפני שמגיעים להתערבות רפואית. ניתן לבדוק אפשרות של הומיאופתיה, דיקור, ארומותרפיה, רפלקסולוגיה, הפרשת אוקסיטוצין טבעית בזמן קיום יחסי מין, תנועה והליכה על חול, כל אלה ורבים אחרים יכולים לעזור בתהליך של זירוז הלידה מבלי לפגוע בהנקה.

אשמח מאוד לשמוע מכן – שאלות, הערות והארות

שרונה נגבי, יועצת הנקה מוסמכת ibclc, דולה פוסט פארטום, מטפלת בפרחי באך ומדריכת עיסוי תינוקות, בייבי יוגה וליווי התפתחותי בשיטת ורדי.

052-6447792

 

המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי לצרכי העשרה.
בכל בעיה בריאותית יש להתייעץ עם רופא והסתמכות על המידע המפורט לעיל היא על אחריות הקורא בלבד.

קטגוריות משוייכות:

הריון ולידה

תגיות משוייכות:

הנקה

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך