התמודדות עם פחדים ולחץ בקרב ילדים

girl in blue white and red plaid shirt hugging brown teddy bear

פחד, לחץ וחרדה הם מושגים המוכרים לנו המבוגרים, היטב. אך מה קורה כשזה מגיע גם לילדים שלנו? פחד הוא רגש טבעי שמופיע אצל ילדים ומבוגרים כאחד, אך הדרך שבה הוא מתבטא שונה בין מבוגרים לילדים. בעוד שמבוגרים מייחסים את זה לרגעי לחץ וסטרס ממצבים של היום יום, בית-עבודה. אך אצל ילדים זה יותר מופשט כמו פחד ממפלצות, מצב בטחוני, או חרדת נטישה. אבל איך זה נראה אצל ילדים? ואיך ניתן לעזור להם להתמודד עם זה? אם אתם הורים לילדים בגילאי 6-12 המאמר הזה הוא בשבילכם.

התקופה האחרונה שמה אותנו, מבוגרים וילדים, ברכבת הרים רגשית של לחץ וחרדה. אנחנו, שיודעים מה קורה בחוץ, רוצים לשמור על הילדים שלנו כמה שרק ניתן, אבל אנחנו באי שקט וזה עובר לכל יושבי הבית מהקטן עד לגדול. עבורנו המבוגרים התמודדות עם חרדה אינה דבר קל וגם אנחנו לפעמים צריכים עזרה. אצל ילדים החוויה היא קשה פי כמה. הם חווים את אי השקט שיש סביבם והופכים גם הם להיות לא רגועים, הלחץ שהם חווים מתפרץ מתוכם ומוביל להתנהגויות שפעמים רבות נראות לנו כלא הגיונית. מעבר לסביבה שלהם יש גם להם את פרי דמיונם או מצבים שהם מפרשים אותם כמאיימים וכתוצאה מזה אינם שלווים.

האם חרדה ופחד הם מצבים נורמלים אצל ילדים?

תלוי מתי, יש פחדים שהילדים חווים שהם נורמליים ואופייניים לגילם, כמו פחד מהחושך, פחד ממפלצות בארון וחרדת נטישה שגם היא אופיינית והיא חלק מההתפתחות של הילד, גם חרדת זרים שיכולה להופיע אצל ילדים. יחד עם זאת, קיימים מצבים שלא תלויים בהתפתחות של הילד, כמו במצב מלחמה או לפני מבחן בכיתה, לפני פעילות חברתית וכו’.

חשוב לזכור, פחדים, לחצים וחרדות קיימים אצל כולנו, אלו העוצמות הגבוהות מרגשות אילו שדורשות התייחסות ועזרה חיצונית. אם הילד שלכם לאחר מספר רגעים מצליח להירגע או שחיבוק ומילה טובה מספיקים לו, כנראה שלא מדובר התקף, אך אם הוא משתף שיש לו רעד, סחרחורות, אי שקט או בלבול כנראה שמדובר בהתקף ועלינו להתייחס. במצב כמו בימים אלו כשהארץ שלנו במלחמה, הילד יכול לחוות בלבול ואי שקט שיכולים להוציא אותו משלוותו ולשים אותו במצב שבו הוא לא רגוע, דואג ונמצא בלופ של מחשבות. כשהילד חווה אי שקט ודאגנות יתר בתדירות גבוהה זה עלול להפריע לילד בתפקוד היומיומי וכדאי שאנחנו ההורים נתערב. עבור הילדים שלנו, אנחנו ההורים, הקו הראשון לעזרה עבורם וכדאי לנו להכיר איך זה נראה אצל ילדים ומה דרכי ההתמודדות השונים שיש לרשותנו.

איך אי שקט מתבטא אצל ילדים

לילדים יש דרך מיוחדת לקלוט מסביבם את האווירה. ואם האווירה היא לחוצה הם יחושו את זה ויגיבו בהתאם. סימנים כמו פעלתנות יתר, חוסר יכולת להתרכז בדבר אחד, עצבנות ובכי לא מוסבר או כעס יכולים להצביע על אי שקט וחרדה שהילד חווה סימנים נוספים שעלולים להופיע:

  • קשיים בקשב וריכוז
  • תחושת ייאוש
  • כאבי בטן
  • דופק מואץ
  • קשיי נשימה
  • רעד
  • דאגנות יתר
  • הימנעות משינה לבד בחדר
  • היצמדות להורים
  • הימנעות משינה אצל חברים / משפחה
  • סירוב ללכת לבית הספר או פעילויות חברתיות

איך נוכל לעזור להם להתמודד

חשיבת יתר אצל ילדים יוצרת אי שקט ואפילו חרדות שגורמות לילדים לחשוש שמא יקרה להם או למשפחה שלהם משהו רע. חשוב לגשת אליהם בעדינות רבה וברגישות ולהקשיב לפחדים שלהם ולא לבטל אותם.

  1. שיחה מלב אל לב: לנהל שיחה ללא שיפוט עם ילדך, לתת לו להוציא את הכל ולהקשיב. חשוב לשמור על גבולות ברורים במהלך השיחה כדי שהילד יוכל קבל תמיכה ונחמה ועל ההורה לשים לב אם הוא מגונן יתר על המידה ושם את עצמו במקום הילד. שיקוף של דברי הילד במהלך השיחה עוזרים לילד להבין שאכן מקשיבים ולא מזלזלים בו מה שעוזר להוריד משמעותית את רמת החרדה.
  2. נשימות: כלי חזק ויעיל כנגד מצבי לחץ ופחדים. נשימות עוזרות לנו להרגיע את הגוף והנפש ולשדר למוח שאנחנו בסדר ובשליטה. נשימה יעילה כאשר ילד לא שקט ויש צורך לעזור לו להירגע. למדו את ילדכם לנשום נשימות עמוקות כשמזהה שהוא סיטואציה מלחיצה, הנחו אותו לדמיין איך האוויר שיוצא לוקח איתו את הפחד שחש ואיך האוויר שנכנס ממלא אותו ברגשות חיוביים. תרגיל נשימה: פרוש שתי ידיך מולך, דמיין כי על יד אחת יש נר ועל השנייה פרח. קרב אליך את היד עם הנר ונשוף נשיפה ארוכה על מנת לכבות אותו ואז קרב אליך את היד עם הפרח והרח אותו בנשימה עמוקה. התמקד בנשימה וספור בלב חמש שניות לכל נשיפה (כיבוי נר) וארבע שניות לכל שאיפה (הרחת פרח).
  3. תמציות צמחי מרפא – כשהראש עסוק בדאגנות יתר עקב המצב במדינה, או שהלחץ וסטרס בגלל הפחד מהחושך או כל סיבה אחרת שמכניסה את ילדכם לאי שקט. נמצא שצמחי מרפא עוזרים לאזן את הגוף ולהרגיע את נפש. ביחד עם כל פעולה שתעשו, תמיכה של צמחים שמיועדים להרגעה והחזרת השלווה יעזור לילדכם להיות שקט וחופשי מדאגות.
    1. פלרגוניום – צמח הגרניום מוכר בשל ריחו הנעים והפרחים היפים שהוא נושא איתו,ידוע כמאזן גוף ונפש ומאפשר רגיעה, נינוחות, שלווה פנימית.
    2. עשב לימון – צמח רב שנתי בעל עלים דקים וארוכים, שמקורו ביבשת אסיה. מסייע לשיפור השינה, שיפור מצב רוח, מרגיע, משקיט, עוזר בדאגות ומחשבות מטרידות.
    3. קמומיל – צמח עשבוני חד שנתי, מאופיין בפריחה לבנה וצהובה, המופיעה באביב. צמח מצויין למצבי אי שקט, חרדה, לצמח תכונות המרגיעות את הנפש ומשקיטות מחשבות לא רצויות. מקל על רמת חרדה ותחושת אי שקט.
  4. הישארו קרובים: עצם הקירבה אליכם יכולה לעשות 50% מהעבודה. לפעמים הם רק צריכים לדעת שאתם כאן עבורם. שמרו על רוגע על מנת שיוכלו להישען עליכם רגשית. הציעו חיבוק או כל מגע שנוח להם ולכם איתו.
  5. הנעה פיזית: במצב של פחד ואי שקט, המוח משדר לגוף כי הוא נמצא במצב של סכנה ועל כן הילד יכול להימצא במצב של דריכות לעתיד לבוא. הנעה של הגוף בצורה קלילה עוזרת לשדר לגוף ש”הכל בסדר”. פעולות כמו קפיצה במקום להורדת המתח בגוף ו/או טפיחות קלות על הברכיים או על הכתפיים (חיבוק פרפר). אפשר לשלב גם ספירה עם פעולת הקפיצה כדי לכוון את המחשבה הרחק ממחשבות שליליות שקופצות בזמן חרדה.

חשוב לדעת

במידה והלחץ והפחד הופכים להיות חרדה שלא עוזבת את הילד למשך זמן ממושך ואפילו ימים או אם מדובר באירועים שחוזרים על עצמם, כדאי ורצוי לפנות לאנשי מקצוע, לעזרה.

לסיכום

גם אנחנו וגם ילדינו יכולים לחוות מצבים מלחיצים בו הגוף באי נוחות וראש לא שקט. יכול להיות ממצב חיצוני כמו ימים אלו כאשר הארץ שלנו נמצאת במצב מלחמה או במצבים טבעיים יותר אצל ילדים, כמו הפחד מהחושך או פחדים כמו מנטישה או זרים. ילדים אשר רגישים יותר לסביבה יכולים להגיב בדרך אשר עלולה לשבש להם את התפקוד היומיומי ולכן עלינו ההורים להיות עם האצבע על הדופק ולתת להם מענה שיכול לעזור להתמודד עם הרגשות השונים שמציפים אותם וללמד אותם לפנות אל הכלים הללו אשר ישרתו אותם נאמנה בחייהם הבוגרים.

קטגוריות משוייכות:

ילדים

תגיות משוייכות:

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך