פרינאום הוא שמו של האזור שנמצא בין פתח הנרתיק לפי הטבעת, הנקרא גם חיץ הנקבים. נשים רבות חוששות מקרעים/חתכים או תפרים לאחר הלידה. חשש זה מובן מאוד ויש בידינו לעשות כדי להקטין את הסיכוי לקרע/חתך או צורך בתפרים. למרות שאין מחקרים המוכיחים באופן מוחלט כי העיסוי מונע צורך בחתך יזום או קרע ספונטני, לעיסוי יש מגוון יתרונות שתכף נפרוט. חשוב לציין שלרקמת העור והשרירים הנמצאת באזור זה יכולת טבעית להתגמש ולהתרחב בהתאם לגודל התינוק ולכן זה בסדר גמור להמשיך כרגיל ולבחור לא לבצע את התרגול.
יתרונות העיסוי:
- המגע באזור מאפשר ליצור ולחזק את הקשר בין חלקי גופך ובפרט בין הראש, היד, הלב ותחתית האגן שלך. בלידה סביר להניח שתחושי סוגים שונים וחדשים של תחושות באזור והמגע המקדים יכין אותך לחוויה החדשה. נצלי את ההזדמנות לבדוק האם יש מקום פיזי או רגשי שמעורר אי נוחות, מתח או כאב. עצרי אך אל תעזבי. השתהי במקום הזה, המתיני והתבונני מה קורה עכשיו. רק מעצם ההכרה בכאב, הוא כבר מקבל מזור. את יכולה לעצום עיניים ולקחת נשימה עמוקה. הגוף שלנו הוא מערכת אחת שלמה ויש ביכולתך להעביר אנרגית ריפוי ממקום למקום. מצאי בתוכך מקום שקט, של שלווה, ודמייני איך את מעבירה אותו אל אותו מקום מכווץ או כואב. נשמי מספר נשימות אל אותו מקום, התאמני על הרפיית תחתית האגן והמשיכי הלאה בתרגול או סיימי אותו, להעדפתך.
- המגע עוזר לתרגל את הרפיית שרירי רצפת האגן, יסוד חשוב ביותר להתמודדות עם צירים וללידה פעילה ובריאה.
- מומלץ לנצל את ההזדמנות לעודד הפרשת אוקסיטוצין עם בן/ת הזוג. חממו את החדר, הדליקו נרות והבעירו מאייד שמנים אתרים לניחוח נפלא ומרגיע. התכנסו והתרווחו לכם אל תוך בועת האהבה שלכם.
- עיסוי מרכך ומגמיש את הרקמה ויאפשר לה בבוא בעת להתרחב ביתר קלות.
- שגרה של התמקדות בעצמך. ישנה מתנה גדולה ולא מובנת מאליה, בזמן אותו את מקדישה לעצמך, המגע בך טומן בחובו המון ריפוי, שחרור וחיבור לעצמך ויכול להעניק לך הרבה מנוחה וכוחות. תוכלי לשלב גם מדיטציה, נשימה או דמיון מודרך כדי להעצים ולשדרג את החוויה.
- בסיום התהליך, את תדעי שעשית כמיטב יכולתך כדי למנוע מעצמך קרע/חתך. במידה והלידה כן תסתיים עם קרע/חתך בדקי האם יש אפשרות לא לתפור אלא לתת לגוף להתאחות בעצמו ואם לא, דעי שיש שיטות טבעיות מעולות לטיפול בתפרים.
נקודה חשובה שעלייך לזכור – לרוב, נעדיף חתך יזום על פני קרע ספונטני וזאת מהסיבה שהחתך הוא מבוקר. המיילדת חותכת חתך קטן עם מספריים סטריליות לצד. קרע ספונטני עלול להגיע חס וחלילה לפי הטבעת ולגרום נזק שקשה לשקם. בכל מקרה אני ממליצה בחום לקבוע תור לפיזיותרפיה של רצפת האגן לפני ובמיוחד אחרי הלידה.
אז כיצד מבצעות את העיסוי?
הכיני מראש מקום נעים בחדר האמבטיה, בחדר השינה או בכל מקום אחר שבו תרגישי נוח. התמקמי בתנוחה המועדפת עלייך לאחר שבחנת את האפשרויות (תנוחות מומלצות לעיסוי מפורטות מטה) ושמני את אצבעותיך בנדיבות. התחילי במריחה קלה של האזור והחדירי לא יותר מעומק של מפרק אצבע אחד אל תוך הנרתיק, המתיני מספר שניות או עד שתרגישי רפויה. לאחר שתרגישי מוכנה לעבור לשלב הבא מתחי את פתח הנרתיק מעט לכיוון פי הטבעת והישארי כך עוד כחצי דקה או עד שתרגישי רפויה לגמרי. לאחר מכן, החדירי אצבע נוספת עד לעומק של מפרק אחד, ופתחי את אצבעותייך לצדדים כך שתהיה מתיחה לא רק אחורנית אלא גם לצדדים.
אפשרות נוספת היא לבצע את העיסוי בעזרת האגודלים – באותה דרך כנ”ל החדירי מפרק אחד של האגודל, לאחר מכן את האגודל השני ומתחי את האזור אחורנית ולצדדים בצורת U.
טיפ נוסף הוא לאחוז באמצעות האצבע והאגודל את הרקמה וכמו לעסות אותה מבפנים ומבחוץ ע”י תנועות סיבוביות עדינות.
הזמן המומלץ לעיסוי הוא כ-5 דקות אך את יכולה לבצע אותו עד שתרגישי שמיצית את העניין. התחילי משבוע 35 פעם ביום. בצעי את התרגול בכל פעם למעט יותר זמן וכך שהמתיחה תהיה יותר ויותר משמעותית. במידה ואת מרגישה צורך לצפות בהדגמה ויזואלית ישנם סרטוני המחשה נפלאים ביוטיוב.
תנוחות מומלצות לעיסוי פרינאום: רגל אחת מונחת על כיסא, כריעה, ישיבה על קצה המיטה או שכיבה
כללים:
- יש לבצע את העיסוי באופן הגייני, לאחר שרוקנת את שלפוחית השתן, רצוי לאחר מקלחת ובציפורניים גזורות. שימי לב שאינך מגיעה לפי הטבעת עצמו כדי לא להעביר חיידקים ממנו אל הנרתיק
- מומלץ להשתמש בשמן שעשיר במרכיבים המיועדים להגמשה ואלסטיות של הרקמות, עדיף שיכיל שמן קלנדולה, נר הלילה , מקדמיה ויועשר בוויטמין E כמו שיש בשמן פרינו אויל של ד”ר קיי.
- מומלץ לפרוש מגבת כדי להימנע מכתמי שמן
- הכי חשוב – העיסוי יתבצע בהדרגה, בקצב שלך ובהקשבה רבה לגופך
- אופציה מדהימה נוספת אפשרית בשילוב עם העיסוי או במקומו היא אמבט אדים של צמחי מרפא. קחי כמה ענפים של רוזמרין טרי וחלטי אותם במים רותחים. העבירי את החליטה לקערה או גיגית המתאימה בגודלה לתוך האסלה ושבי על גבי האסלה בתנוחת כריעה או בישיבה על האסלה עם הפנים לכיוון הניאגרה (כמו רוכבת על האסלה) למשך כמה דקות עד שהמים מתקררים. פעולה זו תסייע למקום להתרכך. כדאי לחזור על זה כל יום או כמה פעמים בשבוע החל משבוע 35.
- כמו כן קיים מכשיר הנקרא אפי-נו שהוא מאמן לידה מכני בצורה בלון אותו מחדירים לפתח הנרתיק שהיתרון שלו הוא בכך שפתח הנרתיק נמתח באופן עגול ואחיד לכל הצדדים, בדומה למתיחה שקורת כאשר עובר בו ראש התינוק.
- אני מזמינה אותך לשקול באיזו תנוחה ברצונך ללדת כדי לשמור כמה שיותר על הפרינאום ורצפת האגן בכלל. למשל, שכיבה על הגב אינה מומלצת מכיוון שהאגן בתנוחה זו לא יכול להיפתח למקסימום שלו ונוצר עומס רב על הפרינאום. כמו כן תנוחת כריעה אינה מומלצת לנשים הסובלות מטחורים, סימפיזיוליזיס או בעיות אחרות ברצפת האגן. תנוחות לידה ידידותיות לרצפת האגן הן: שכיבה על הצד עם רגל עליונה מורמת, ישיבה על כיסא לידה, עמידה על שש או על הברכיים תוך הישענות קדימה על משהו יציב.
מברכת אותך בלידה קשובה, מחוברת ובריאה
עטר, דולה ומדריכת הכנה ללידה
0545887375