במהלך ההיריון את מתכננת ומתכוננת ללידה עצמה, גם מבחינה פיזית וגם מבחינה מנטלית. אז מגיע הרגע, הלידה נגמרת ואת נשארת עם אוצר קטן בידיים והרבה שאלות על – מה עכשיו? מה מחכה לי אחרי הלידה, לקראת השחרור מבית החולים וחזרה הביתה עם תוספת מתוקה למשפחה.
במיוחד בשבילך – המדריך לשחרור מבית החולים:
רוב בתי החולים בארץ ישחררו יולדת כ48 שעות לאחר לידה רגילה וכשלושה ימים לאחר לידה בניתוח קיסרי (במידה והכל תקין). במהלך השהות בבית החולים יעבור התינוק מספר בדיקות כמו בדיקת שמיעה, בדיקת PKU לאיתור מחלות גנטיות ובדיקת רופא ילדים. גם את תעברי בדיקת רופא אשר יוודא שהכל תקין לאחר הלידה. בנוסף, תעברי עם אחות המחלקה על נהלי בטיחות של משרד הבריאות, נהלים למקלחת ראשונה, החזקת התינוק, תמיכה בראש התינוק וכן הדרכה על האכלת או הנקת התינוק. לאחר מכן תקבלו את תעודת הלידה ומכתב השחרור. היציאה מבית החולים תיעשה עם סלקל או עגלת תינוק, כאשר באוטו ישנו כיסא בטיחות מתאים. כיום אין צורך לרשום את התינוק עם שמו כבר בבית החולים וניתן לעדכן זאת באתר של משרד הפנים.
ומה קורה בבית?
החזרה הביתה עם התינוק החדש מלווה לא פעם בחששות. האם אצליח להחליף חיתול? האם אצליח להניק לבד? ומה עם מקלחת ראשונה? כל דבר כזה שעושים בפעם הראשונה יכול להיות מפחיד. אז מה אפשר לעשות? הטיפ הראשון הוא לשאול כמה שיותר שאלות כשאת עוד במחלקת היולדות. האחיות, יועצות ההנקה והצוות נמצאות שם בדיוק בשביל זה. אפשר להתאמן על החלפת החיתול, על הרמה נכונה של התינוק ואפילו לבקש עזרה במקלחת. הצוות מיומן וישמח לעזור לך לתרגל, ככה שבבית זה יראה קצת יותר קל.
מקלחת ראשונה בבית- רצוי לקנות דפני או כרית צפה שבה התינוק יוכל לשכב בצורה נוחה ולך יהיה קל יותר לקלח אותו. חשוב להגיד שגם כאשר התינוק שוכב על מתקן תמיכה באמבטיה אין לעזוב אותו אפילו לרגע אחד. הכיני מראש את כל מה שתצטרכי עבור המקלחת- מגבת, שמן לאמבט, בגדי החלפה, חיתול כך שהידיים שלך יהיו פנויות תמיד כדי לאחוז בתינוק. בימים ובשבועות הראשונים רצוי להכניס את התינוק למים כאשר הוא מכוסה בחיתול בד. החיתול נותן לו הרגשה נינוחה ועוטפת ומרכך את המעבר מהחוץ אל תוך המים החמימים. בנוסף חשוב לשמור על טמפרטורת המים, 36 מעלות. ניתן לעשות זאת באמצעות מד טמפרטורה ובכל מקרה גם לבדוק עם המרפק את מידת החום. המקלחת אמורה להיות חוויה נעימה עבור התינוק, רצוי לא לעשותה כאשר התינוק רעב מאד.
הרמת התינוק והחזקה על הידיים – הרמת התינוק צריכה להתבצע תוך תמיכה בראשו. נסובב את התינוק קלות על הצד, נתמוך בראשו ונרים אותו. חשוב להרים את התינוק דרך הצד על מנת לשמור על מנח הראש שלו. כדי לשמור על איזון בין צדדי הגוף, אפשר להרים אותו בכל פעם מצד אחר. בנוסף, תנוחת ערסול היא התנוחה המומלצת עבור תינוקות בשבועות והחודשים הראשונים. תנוחת הערסול מוכרת להם מהבטן, היא יכולה לסייע במתן תחושת ביטחון, סביבה מוכרת וכן מסייעת גם בתקופת הגזים ויכולה להקל מאד על התינוק. חשוב להגיד שמותר לך להחזיק את התינוק על הידיים ללא הגבלה. הוא לא “יתרגל לידיים” כמו שחלק נוהגים לומר. להיפך, התינוק שהיה רגיל עד לא מזמן להיות כל היום בתוך מקום מוגן, שמור וחמים- יצא זה עתה לעולם הקריר והגדול. הוא זקוק לך שתעטפי אותו ותתני לו תחושת הגנה. זה יקל עליו במעבר בין הרחם לעולם שבחוץ.
הוא רק אוכל, ישן ועושה קקי- נכון. זה מה שהוא אמור לעשות בשלב הזה בחייו. השינה חשובה מאד להתפתחות שלו ולכן חשוב מאד לאפשר לו לישון. גם אוכל מאד חשוב להתפתחות שלו ולכן נרצה לוודא שהוא אוכל מספיק. איך נוודא זאת? על ידי בדיקה של החיתול ועליה במשקל. אם יש שתן, יש יציאות ואם העלייה במשקל תקינה זו אינדיקציה לכך שהתינוק מקבל מספיק חלב.
איזה קקי נרצה לראות?
בשלושה ימים הראשונים אנחנו עלולים לראות צואה ירוקה שחורה ודביקה , אין מה לדאוג צואה זו נקראת צואה מקוניאלית והיא נחשבת צואה עוברית שנוצרת ממי השפיר שעטפו את התינוק ברחם. אחרי שלושה ימים צבע הצואה משתנה בדרך כלל לצבע צהוב חרדלי והיא בעלת מרקם גרגירי. התדירות בה נרצה לראות יציאות של תינוק עד גיל חודש היא בין מספר פעמים ביום ועד לפעם אחת בשבוע.
הביקור בטיפת חלב
במהלך השחרור מבית החולים ינחה אותך הצוות מתי עלייך לבקר בטיפת חלב הקרובה לביתך. לרוב במהלך השבועיים שלאחר הלידה תגיעי בפעם הראשונה לטיפת חלב, שם ישקלו את התינוק, יבדקו אותו ויקבעו איתך תאריכים לפגישות הבאות ולחיסונים שיינתנו בהמשך.
מצבים בהם השחרור מבית החולים מתעכב:
במקרים מסוימים יתעכב שחרור מבית החולים. יכולות להיות מספר סיבות לכך – ביניהן מצבך הבריאותי או מצבו הבריאותי של התינוק. הסיבה השכיחה ביותר לאי שחרור היא צהבת ילודים אשר דורשת השגחה. סיבה נוספת לאי שחרור היא תינוק פג שצריך המשך מעקב והשגחה בפגיה או בתינוקייה. העובדה שהתינוק אינו משתחרר מבית החולים אינה מחייבת אי שחרור שלך ובמקרה בו את משתחררת ותינוקך עדיין נמצא בבית החולים תוכלי לבקש לשהות בחדר הורים המיועד בדיוק למקרים כאלו. חשוב להגיד שזה לא קל להשתחרר מבית החולים ולהגיע כל יום לשהות לצד התינוק, במיוחד לאם שרק ילדה לפני ימים ספורים. כדאי שבימים אלו תשמרי על עצמך, הקפידי ככל הניתן על מנוחה, הקפידי לאכול ובקשי עזרה. לבקש עזרה זו לא בושה וכל הסובבים ישמחו לעזור ולתמוך. גם לאחר השחרור, כשאתם כבר בבית, מתרגלים לשגרה החדשה הקפידי על כל אלו ככל הניתן. מנוחה ותזונה נכונה ומאוזנת יעזרו לך לשמור כוחות לרגעים הקשים. ועזרה. עזרה מבן / בת הזוג, מההורים, מהמשפחה או מאשת מקצוע. עזרה זו לא מילה גסה. והכי חשוב, זכרי – התינוק שלך זקוק לך, אמא חזקה ובריאה ולכן הקפידי לשמור גם על עצמך.
נעים מאד, אני רז קביליס, אני דולה, דולה לאחר לידה ומנחת בתים פתוחים לנשים בחופשת לידה. הגעתי למקצוע לאחר לידת ביתי הבכורה ומתוך אהבה גדולה לכל עולם ההיריון, הלידה והטיפול בתינוק. אני מאמינה שההכנה ללידה, הלידה עצמה וכל מה שקורה אחרי צריך להיעשות בתהליך המשכי ומקושר על מנת ליצור חוויה שלמה וטובה.
רז קביליס 0543024549
אמא נולדה – רז קביליס מלווה נשים בתהליכי לידה.